Contributors

Wednesday, August 3, 2011

TEMPOYAK GORENG.......memang sedappppppppppppp


Cereta lagi sampai akhir hayat n sampai nafas berhenti baru tamat cerita ini...... salam sejahtera dpagi khamis
n selamat berpuasa....pagi ni k.rose baru je selesai membuat kek lapis sarawak n akan dpasarkan oleh anak sulong k.rose ke k.l tp kali ni k.rose nak share satu resipi yg k.rose buat 2 hari lps. Resipi ni memang senang je nak buat tp memanglah senang utk org yg pakar memasak tp k.rose saja nak simpankan resipi ini dlm blog d.mama sekadar utk simpanan utk anak2 k.rose mungkin satu ketika nanti dpt membantu or sebagai  bahan rujukkan pada mereka  erm......time tu k.rose mungkin dah pejam or dah tak igat lagi resipi2 masakan  kegemaran mereka.So dgn adanya zaman IT ni  senang je.....

BAHAN-BAHANNYA:
2 SENDOK TEMPOYAK (YG SUDAH AGAK MASAM)
2 BIJI CILI HIDUP*
2 BIJI BAWANG MERAH*
1 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT MINYAK
250GM IKAN BILIS(DGORENGKAN)/UDANG HIDUP DBUANG KULIT
SEDIKIT GULA

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  TUMIS KESEMUA BAHAN* KEMUDIAN MASUKKAN UDANG(klau menggunakan udang)
     N MASUKKAN TEMPOYAK N KACAU KEMUDIAN .MASUKKAN IKAN BILIS  N
     TAMBAH SECUKUP RASA.kalau minyak agak kering boleh dtambahkan coz time mengoreng
     tempoyak memang memerlukan minyak yg lebih kerana dgn minyak boleh menjadikan tempoyak goreng
     menjadi tahan lama dsimpan n pastikan tempoyak goreng masak secukupnya



1 comment:

Followers