Salam sejahtera bersua kembali buat kali ini semalam k.rose rasa sungguh gembira coz akhirnya berjaya juga k.rose mengupdatekan Dapur Mama menggunakan ipad.He.....he.... Sungguh melucukn tp itulah hakikatnya coz bidang it bukan bidang saya.Insallah kali ini senang n cepat bagi k.rose untuk menyiarkan resipi2 terkini untuk para pengunjung yg dikasihi.Insallah kalau masa n keadaan mengizinkan akan saya paparkan lebih byk lagi resipi kek lapis n biskut dari sarawak.
Bahan-bahannya:
12 biji telor ayam (2 biji dbuangkan putihnya)
200gm horlick
200gm gula
220 gm tepung gandum
1 tin susu kremer manis(kurangkan jika suka)
1.Pukul gula dan tepung sampai kembang.Mentega dipukul dtempat yg lain sampai
Putih atau kembang.
2.Kemudian cantumkan kedua-dua adunan tersebut
3.Masukkan tepung sebanyak 3 peringkat dan kacau sampai sebati(jgn dmasukkan sekali tepung
Tersebut.
4.Dan masukkan susu dan horlick kacau sampai sebati
5.Akhir sekali bakar dgn api atas sahaja dgn suhu 160c
6.Untuk lapisan pertama timbangkan adunan seberat 150gm kemudian bakar dan untuk
Lapisan seterus seberat 120gm. Ulangi sampai habis adunan tersebut.
7.Akhir sekali gunakan api atas dan bawah selama 5 minit
(Selamat mencuba. Dan. Selamat hari raya maaf zahir n batin)
brp gm utk mentega??
ReplyDelete