Sebelum anak sulung k.rose bersalin sempat jua dia merasa MEE HONG KONG yg dbuat oleh ibunya
BAHAN-BAHANNYA: 1
10 BIJI BAWANG MERAH*
6 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
CILI KERING(IKUT SUKA)*
1 TIN TOMATO PURE
4 KEPING ASAM KEPING
1/2 PAKET TOMOTO SOS
1/2 PAKET SOS CILI
TEPUNG JAGUNG (IKUT KEPEKATAN)
GULA (IKUT RASA TIDAK TERLALU MANIS)
(* KESEMUA BAHAN2 HENDAKLAH DBLEND)
1. TUMISKAN KESEMUA BAHAN2 YG SUDAH DBLEND SAMPAI MENGUNING KEMUDIAN
BARU DMASUKKAN TOMATO PURE DAN MASUKKAN 2 LITER AIR,ASAM KEPING DAN
BIARKAN SAMPAI MENDIDIH.
2. MASUKKAN GULA,GARAM DAN PERASA .AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG
JAGUNG YG DBANCUH DGN SEDIKIT AIR SAMBIL DKACAU DAN PERLAHANKAN API
(BAB KUAH DAH PUN SELESAI)
BAHAN-BAHAN :2
500GM ISI AYAM*
500GM SONTONG*
500GM UDANG*
FISH CAKE
SAYUR SAWI
SAYUR LONG CABAGE
BUAH TOMATO
BAWANG GORENG
DAUN SUP
DAUN BAWANG
MEE KUNIG/MEE KIA TIAW/MEE HOON/MEE KOLOK
*KALAU MENGGUNAKAN MEE KOLOK HENDAKLAH DGORENG
1. KESEMUA BAHAN2 * HENDAKLAH DTUMIS DGN SEDIKIT BAWNG PUTIH YG SUDAH
DCINCANG BIARKAN SAMPAI MASAK KEMUDIAN AIR REBUSAN DMASUKKAN
KDLM KUAH YG SUDAH MASAK TADI
2. KALAU MENGGUNAKAN MEE KUNIG/KIA TIAW HENDAKLAH DGORENG DGN SEDIKIT
MINYAK KEMUDIAN MASUKKAN SEDIKIT KICAP N MASUKKAN SAYUR2AN SEKALI
3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MEE YG SUDAH DGORENG TD KEDLM MANGKUK DAN
TABURKAN SONTONG.ISI AYAM ,UDANG.FISH CAKE DAN BAWANG GORENG,DAUN
SUP,DAUN BAWANG .
4.JGN LUPA SEMESTINYA KUAH MEE HONG
#AKHIR KATA DARI K.ROSE KALI NI SELAMAT MENCUBA UTK SAJIAN DMUSIM CUTI SEKOLAH N BUATLAH DGN RASA KASIH SAYANG N KEIKLASAN.
APA YANG KURANG K.ROSE MOHON KEMAAFAN COZ DLM BAB MASAKAN NI KEKADANG KITA JGN 100% BERGANTUNG PADA RESIPI YG PENTING IKUT CITA RASA KITA.SESUATU RESIPI ADALAH SEBAGAI GARIS PANDUAN YG PENTING BAHAN2 JGN LARI
No comments:
Post a Comment