Contributors

Tuesday, June 7, 2011

MEE HONG KONG





Selamat petang n selamat sejahtera.....time ni tengah relax erm ..... best juga apa bila kesempatan meluruskan jari jemari n menenangkan minda cucuanda pula tengah tido anak2 k.rose yg lain pergi mengaji  so suasana pun agak tenteram so bolehlah k.rose memulakan coretan utuk hari ini. N kalau ada anak2 dirumah memang tak berpeluag utuk memegang laptop kenak tunggu giliran tambahan pula ni time cuti sekolah.Biasalah org tua kena mengalah beri laluan utuk anak2. so kali k.rose nak share satu resipi MEE HONG KONG tu pun  k.rose peroleh dari ibu mentua tersayang. Dah jadi kebiasaan anak2 kalau nak makan MEE HONG KONG mesti nak hasil air tangan ibu.Kalau makan dtempat lain memang tak sedap itulah yg selalu anak2 cakap........
Sebelum anak sulung k.rose bersalin sempat jua dia merasa MEE HONG KONG yg dbuat oleh ibunya


BAHAN-BAHANNYA: 1
10 BIJI BAWANG MERAH*
6 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
CILI KERING(IKUT SUKA)*
1 TIN TOMATO PURE
4 KEPING ASAM KEPING
1/2 PAKET TOMOTO SOS
1/2 PAKET SOS CILI
TEPUNG JAGUNG (IKUT KEPEKATAN)
GULA (IKUT RASA TIDAK TERLALU MANIS)
(* KESEMUA BAHAN2 HENDAKLAH DBLEND)

1.  TUMISKAN KESEMUA BAHAN2 YG SUDAH DBLEND SAMPAI MENGUNING KEMUDIAN
     BARU DMASUKKAN TOMATO PURE DAN MASUKKAN 2 LITER AIR,ASAM KEPING DAN
     BIARKAN  SAMPAI MENDIDIH.
2.  MASUKKAN GULA,GARAM DAN PERASA .AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG
     JAGUNG YG DBANCUH DGN SEDIKIT AIR  SAMBIL DKACAU DAN PERLAHANKAN API
    (BAB KUAH DAH PUN SELESAI)


BAHAN-BAHAN :2
500GM ISI AYAM*
500GM SONTONG*
500GM UDANG*
FISH CAKE
SAYUR SAWI
SAYUR LONG CABAGE
BUAH TOMATO
BAWANG GORENG
DAUN SUP
DAUN BAWANG

MEE KUNIG/MEE KIA TIAW/MEE HOON/MEE KOLOK
*KALAU MENGGUNAKAN MEE KOLOK HENDAKLAH DGORENG

1.  KESEMUA BAHAN2 * HENDAKLAH DTUMIS DGN SEDIKIT BAWNG PUTIH YG SUDAH
     DCINCANG BIARKAN SAMPAI MASAK KEMUDIAN AIR REBUSAN DMASUKKAN
     KDLM KUAH YG SUDAH MASAK TADI
2. KALAU MENGGUNAKAN MEE KUNIG/KIA TIAW HENDAKLAH DGORENG DGN SEDIKIT
    MINYAK KEMUDIAN MASUKKAN SEDIKIT KICAP N MASUKKAN SAYUR2AN SEKALI
3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MEE YG SUDAH DGORENG TD KEDLM MANGKUK DAN
    TABURKAN SONTONG.ISI AYAM ,UDANG.FISH CAKE DAN BAWANG GORENG,DAUN    
   SUP,DAUN BAWANG .
4.JGN LUPA SEMESTINYA KUAH MEE HONG

#AKHIR KATA DARI K.ROSE KALI NI SELAMAT MENCUBA UTK SAJIAN DMUSIM CUTI SEKOLAH N BUATLAH DGN RASA KASIH SAYANG N KEIKLASAN.
APA YANG KURANG K.ROSE MOHON KEMAAFAN COZ DLM BAB MASAKAN NI KEKADANG KITA JGN 100% BERGANTUNG PADA RESIPI YG PENTING IKUT CITA RASA KITA.SESUATU RESIPI ADALAH SEBAGAI GARIS PANDUAN YG PENTING BAHAN2 JGN LARI


No comments:

Post a Comment

Followers