Contributors

Monday, February 28, 2011

LABU SERIKAYA




                                                                  ALFATIHAH

Terlalu istemewa insan bernama seorang ayah......walaupun sekadar ayah mentua tetapi bagi k.rose arwah adalah seorang ayah yg terbaik.......meskipun k.rose cuma mengenali arwah kira-kira 25 tahun...seorang yg baik hati n sentiasa merendah diri  n seorang nenek yg terlalu baik buat cucu2nya semua...... bukan sekadar sebagai nnek

tetapi kadang2 sebagai sahabat pd cucu2nya....setiap seorang cucunya masing2 ada nama panggilan.....(alfatihah) semenjak arwah meninggal baru nilah kali pertama k.rose coba buatkan resipi kesukaan arwah tp asal resipi ni k.rose pelajari dari ibu mentua tersayang.....menu ni adalah makanan org dulu2..... tp sungguh lazat
n proses membuat pun memakan masa juga....n satu lagi perkataan yg sering dguna arwah ialah GAP n jgn berhenti GAP......
Walaupun hampir setahun lebih arwah meninggalkan kami namun arwah ayah tetap di hati kami ......kerinduan terhadap arwah hanya tuhan yg maha mengetahui....kerinduan akan terubat apabila kami menziarahi kubur arwah......kata2 n nasihat ayahanda ttap segar diingatan k.rose sampai bila2........kenangan bersama arwah terlalu indah n tidak ternilai oleh kata2.......alfatihah  semuga roh arwah ditempatkan dlm golongan org2 yg beriman AMIN........

BAHAN-BAHANNYA:
1 CAWAN GULA
5 SUDU TEPUNG GANDUM
1 1/2 CAWAN PATI SANTAN
5 BIJI  TELOR
1 BIJI LABU(BERAT 1KG 500GM  LEBIH KURANG)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. BUAH LABU HENDAKLAH DCUCI N DKOREK DAN BERSIHKAN BAHAGIAN DALAM

(AYAHANDA N KEPAKARAN ARWAH APABILA IBU MENTUA K.ROSE MEMBUAT MENU INI ARWAH BAPALAH YG AKAN MENJADI ARKITEK UTUK LAKARAN BUAH LABU ...)

2. KACAUKAN TELOR N GULA SAMPAI AGAK HANCUR KEMUDIAN MASUKKAN PATI
    SANTAN
3.APABILA DAH SEBATI MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT(KALAU DMASUK
   KAN SEKALI ADUNAN INI AKAN MENJADI BERKETUL)
4. MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA HIJAU ATAU PANDAN PASTE
5.ADUNAN INI HENDAKLAH DKACAU DATAS API YG SEDERHANA N KACAU BIAR
   SAMPAI PEKAT MACAM SRIKAYA
6.AKHIR SEKALI MASUKKAN KEDLM LABU N TTUPKAN DGN BAHAGIAN LABU YG
   SUDAH DPOTONG TADI DAN KUKUSLAH LEBIH KURANG 45 MINIT (BERGANTUNG
   PADA BUAH LABU)
*JGN LUPA PENUTUP PENGUKUS HENDAKLAH DBALUT DGN KAIN UTK MENGELAK
  KEMASUKKAN AIR WAP*
(BEGINILAH RUPANYA LABU SRIKAYA MERUPAKAN MAKANAN KEGEMARAN ARWAH

MASA HARIJADI ARWAH BAPA D SEMATAN 2009




                   INILAH PC TERAKHIR BERSAMA ARWAH  PADA HARI RAYA 2009



No comments:

Post a Comment

Followers