Contributors

Thursday, August 11, 2011

DAGING GORENG BEREMPAH


DAGING GORENG  BEREMPAH


Assalammualaikum sukur alhamdulillah kita masih sampai disini.Hari ini dah masuk hari ke12 kita berpuasa.Dua hari lps k.rose sekeluarga baru je balik dari melawat anak sulung n cucuanda tersayang.Dah alang2 berada d K.L k.rose n family shopping utk hari raya.Rombongan c.kiah begitu seronok sekali. Dua hari sebelum tu k.rose coba rekakan satu resipi DAGING GORENG BEREMPAH almaklumlah bulan puasa mcam ni dah perbagai2 dah resipi dah dbuat demi anak2 yg baru belajar puasa.....keutaman utk mereka ddahulukan. N kebiasaan d bulan puasa cam ni k.rose jaranglah nak berbeli juadah dbazar . Satunya pembajiran disebabkan kerabunan mata n kualiti juga kenak diambil berat so sedap tak sedap buat sendiri tp kepuasan yg kita dpt.....



BAHAN-BAHANNYA:
500gm daging (dhiris sederhana kemudian dtumbukkan/dkelar2 dgn pisau)
2 sudu teh serbuk jintan manis*
2 sudu teh serbuk jintan putih*
sedikit ketumbar biji*
3 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 batang serai*
sedikit halia*
2 biji telor
2 sudu tepung jagung
(*blendkan kesemua bahan2 ini)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Cucikan daging kemudian toskan
2. Masukkan kesemua bahan2* yg sudah dblend n masukkan garam n secukup rasa
3. Ditempat yg lain pukulkan telor n masukkan tepung jagung dan masukkan kedlm mangkuk daging
4. Biarkan berperap lebih kurang setengah jam sebelum dgoreng

(RESIPI NI JUA SESUAI UTK IBU DLM PANTANG)
SELAMAT MENCUBA WALAUPUN RUPA TAK CANTIK TP RASA TTAP SEDAPPPPP
PASTI NAK LAGIKKKKKKKKK

No comments:

Post a Comment

Followers