Contributors

Wednesday, February 9, 2011

Daging Satay Berempah

Selamat sejahtera  n apa kabar bunga2 dtaman hati......semuga ianya tetap terus mekar semekar senyuman anda.Hari ini mendung n kekadang panas...... .Erm.....masa berlalu memang tak terasa n usia pun kian bertambah.Semalam k.rose buatkan menu Daging Satay Berempah rasa cam mlm hari raya pula... setiap kali membuat resipi ni memory bersama arwah bonda akan berputar semula tapi sayang ....anak2 k.rose yg lain tak kesempatan bermesra dgn arwah ibu kecuali anak k.rose yg sulung hingga no 3 je..... time tu dia rang masih kecil lagi.Walaupun arwah bonda dah lama meninggalkan kamek namun kenangan bersama tetap kekal abadi n masakan2 ibu tetap jadi kegemaran k.rose(alfatihah)


BAHAN-BAHAN:
1 KG DAGING
3 SUDU  SERBUK JINTAN MANIS
2 SUDU SERBUK JINTAN PUTIH
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
3 SUDU GULA
2 SUDU GULA APONG(GULA SWAK LEBIH KURANG MACAM GULA MELAKA)
SEDIKIT GARAM N SECUKUP RASA
10 BIJI BAWANG MERAH*
5 BIJI  BAWANG PUTIH*
3 BATANG SERAI*
SEDIKIT HALIA*
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
(KESEMUA BAHAN2*  HENDAKLAH DBLEND)



CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  HIRISKAN DAGING SEDERHANA BESAR  N NIPIS2  SELEPAS DCUCI TOSKAN
2.  KEMUDIAN PERAPKAN DGN SEMUA BAHAN2* N MASUKKAN JINTAN MANIS,JINTAN
     PUTIH ,GULA,SERBUK KUNYIT GARAM SCUKUP RASA DAN PERAPKAN SEKURANG2
     NYA 3 JAM.
3.  TUMISKAN DGN SEDIKIT MINYAK DAN BIARKAN SAMPAI MASAK




                                            MAKAN DGN LEMANG N SAMBAL SATAY M.NIAN

RESIPI SAMBAL SATAY M.NIAN INSALLAH AKAN K.ROSE UPLOADKAN CUMA SEKARANG NI TERLALU SIBUK KEHULU KE HILIR BOLEH MENGALAH  PM. TUGASAN SEBAGAI SURI RUMAH MEMANG TIDAK AKAN HABIS KECUALI BILA MATA DAH PEJAM........MAKSUDNYA BILA TIDO........SEBELUM K.ROSE MENGUNDUR DIRI RIBUAN KEMAAFAN DPOHON KIRANYA ADA SILAP N KURANGNYA DLAM "DAPUR MAMA"

No comments:

Post a Comment

Followers