Contributors

Tuesday, February 22, 2011

APAM BALIK OH ,,,,,,

CERITA BERMULA APAM BALIK OOOO........ TERINGAT ZAMAN  DAHULU ZAMAN DIMANA BUDAK2 KPG SELALU MENCARI REZEKI DGN BRJUAL KUIH MUIH DARI RUMAH KE RUMAH
APABILA DAH AGAK TENGAHARI TERIAK SEMAKIN KUAT........ SEBAB CUACA DAH PANAS...... APAM.......BA......LIK.......

HARI AHAD L K.ROSE BUATKAN MENU NI UTUK DBAWA KE RUMAH IBU MENTUA DISTULAH TEMPAT BERKUMPUL AHLI KELUARGA APABILA HUJUNG MINGGU OR BILA2 ADA KELAPANGAN..... MINGGU  INI AKTIVITI MENGAIL DIADAKAN SO ADUNAN APAM BALIK DAH K.ROSE BUATKAN DARI RUMAH .......SEBELUM SAMPAI KE RUMAH IBU MENTUA KAMEK SINGGAH KE KEDAI GAMBAR SO TIME DLM KEDAI TIBA2 JE MY HUBBY TERINGATKAN ADUNAN APAM BALIK  TU....... NAK TAUK APA YG TERJADI APA BILA SAMPAI KE RUMAH KPG....... ADUNAN TU DAH JADI GUNUNG BERAPI........
TP YG SEBENARNYA .........APAM BALIK NI MEMANG SEDAP SEHINGGA TERBALIK PINGGAN......  K.ROSE MERASA SERONOK APA YG DAH MASAK JGN PANDA
NG DUA KALI......MEMANG TERUS HILANG......LARIS .....N KALAU BUAT BERNIAGA MCAM NI MEMANG MENGUNTUNGKAN.........TP TAK APA .....KEPUASAN .....N.....KESERONOKAN TERPANCAR DWAJAH MEREKA.......DAH MEMADAI.....


(resipi asal dari DAPUR TANPA SEMPADAN)
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
2 camca besar gula halus
3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cawan susu sejat + 1/4 cawan air)
1 camca teh esen vanilla
1 biji telur
1/4 camca teh soda bicarbonate
1/2 camca teh baking powder
1 camca besar mentega cair
Secubit garam

BAHAN TABUR :-)
1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar*
2 camca besar gula pasir*(*disatukan)
1/2 cawan jagung cream
Sedikit mentega atau majerin

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Dalam bekas, satukan telur dengan gula, pukul hingga sebati. Tuang 1/2 cawan susu dan kacau rata. Masukkan tepung, soda bicarbonate dan baking powder, kacau rata dan tuang baki susu tadi. Masukkan mentega cair dan garam. Kacau hingga semua rata dan sebati. Ketepikan selama 15 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, gunakan api paling kecil, sapu permukaan kuali dengan minyak (mat sekadar lap permukaan kuali dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak masak). Bila panas, sendukkan bancuhan tadi anggaran 1 1/4 senduk nasi, rata dan dia biar sekejap.
  3. Tutup permukaan pan tadi, bila kelihatan berbuih dan kering, boleh sapu sedikit mentega dan ratakan krim jagung, dan kacang tanah + gula pasir tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan lipat dua. Ulangi proses hingga siap. Boleh dihidangkan...
*terima kasih pada mat gebu  atas resipi yg memang sedap n sangat2 gebu.....so selesai dah satu bab...... n tak payah nak bli kat pasar minggu APAM......BALIK.....OOOOOOO*

No comments:

Post a Comment

Followers