Contributors

Wednesday, March 9, 2011

IKAN MASAK ASAM PAYAK



Masa berlalu terlalu pantas sedar tak sedar dah awal bulan March....erm minggu depan dah mula cuti sekolah....kerinduan dgn anak sulung akan terubat bila cuti sekolah ni rombongan c.kiah akan pergi k k.l he...he...saja nak bri nama itu coz family k.rose memang ramai....dlm kesibukkan  seharian bermacam2 akan berlaku tp alhmadulillah k.rose tetap bersyukur dgn seadanya.....semuga 2011 akan lebih bermakna bagi k.rose
he...he.... macam tak percaya je dah nak jadi opah insallah semuga dpermudahan n erm......akan menerima menantu seorang lagi ....doa ibu sentiasa bersama kamu wahai anak2ku  n semuga berbahagia.celoteh punya celoteh hampir terlupa dah resipi untuk kali ini


BAHAN-BAHANNYA:
1 EKOR IKAN PELAYAK(SEDERHANA BESAR)
8 BIJI BAWANG MERAH*
5 BIJI CILI *
4 BIJI CILI PADI(IKUT SUKA)*
SEDIKIT KUNYIT HIDUP*
SEDIKIT BELACAN*
5 BIJI  ASAM PAYAK
2 BATANG SERAI

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  CUCI BERSIH IKAN PELAYAK N TOSKAN
2.  BLENDKAN KESEMUA BAHAN2 *
3.  MASUKKAN AIR KIRA-KIRA 3 CAWAN (ANGGARAN KALAU TERLEBIH AIR NANTI
     MCM AIR MATA DUYUNG PULA)
4.  KEMUDIAN MASUKKAN KESEMUA BAHAN2 YG DBLEND N MASUKKAN SEKALI
     ASAM PAYAK ,SERAI DAN BIARKAN BEREBUS
5. AKHIR SEKALI MASUKKAN IKAN GARAM N SECUKUP RASA
(Insallah untuk resipi akan dtg k.rose akan share satu  resipi kesihatan JUS BELANDA satu2nya jus kesihatan yg begitu berkesan untuk tekanan darah tinggi,kalestrol, and untuk mencegah sel2 kanser .


JUS DURIAN BELANDA YG TERHASIL SELEPAS 14 HARI















No comments:

Post a Comment

Followers