Contributors

Thursday, February 10, 2011

ROTI JALA


Assalammualaikum n selamat pagi......n selamat sejahtera pagi Jumat  dah tak terasa dah nak penghunjung minggu.....semalam k.rose watkan majlis baca tahlil utuk kedua arwah ibubapa n ayah mentua k.rose......kiranya tanpa drancang awal2 tiba2 je anak k.rose yg no 2 sms katanaya terlalu rindu dgn arwah nnek..... ALFATIHAH so k.rose on je
n trus kedapur mengabas stock2 yg ada dlm petisejuk.Dalam masa 2 jam Kari Ayam n Roti jala serta K.tiaw kerang dah siap oleh DAPUR MAMA tp dapur k.rose usah nak dcakap cam KAPAL PECAH.....or rebak anyut je.....

BAHAN-BAHANNYA:
700GM  TEPUNG  GANDUM
1 BIJI TELOR
SEDIKIT GARAM
6 CAWAN SANTAN (KALU TERLALU PEKAT BOLEH TAMBAHKAN SANTAN)
SEDIKIT PEWARNA KUNING
*KEPEKATAN ADUNAN INI TIDAKLAH TERLALU PEKAT *


CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  PUKUL TELOR KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN N SEDIKIT2 MASUKKAN TEPONG
     KALAU DMASUKKAN SEKALI ADUNAN INI AKAN MENJADI BERKETUL2
2.  MASUKKAN GARAM N AKHIR SEKALI MASUKKAN PEWARNA KUNING SEDIKIT
3.  TAPISKAN KE DALAM MANGKUK .CUBA ADUNAN MENGGUNAKAN ACUAN . JIKA
     ADUNAN PEKAT TAMBAHKAN AIR.KERANA JENIS TEPUNG GANDUM BERBEZA
4.  SEDIAKAN KUALI LEPER DIATAS API
5.  SAPUKAN PERMUKAAN KUALI DGN MINYAK MENGGUNAKAN DAUN PANDAN YG
     DICARIK SEDIKIT DAN DIIKAT
6.  AKHIR SEKALI MULALAH MENJALA

RESIPI -RESIPI AKAN DATANG
SEA FOOD TIGA RASA
NASI GORENG KAMPONG




MEE BELACAN
MIDIN TUMIS BELACAN


UDANG MASAK KUNYIT

K.TIAW KERANG
IKAN TERUBOK KUKUS KICAP


KACHERI TERUNG

SAMBAL SATAY

IKAN TENGGIRI MASAK BELIMBING
INSALLAH BERSUA KEMBALI BERSAMA DAPUR MAMA LAIN LEBARAN.......SAYONARA

No comments:

Post a Comment

Followers