Contributors

Friday, October 22, 2010

RESIPI BINGKA KACANG M.ANOT

BINGKA  KACANG  INI  SEMEMANGNYA   LAZAT  N  SEDAP N TIADA BANDINGAN KATA MY HUBBY...........SO  TERPAKSA  JUA BELAJAR DARI IBU MENTUA  DEMI  UNTUK  SUAMI  TERCINTA....KALAU BAB2 BINGKA SEMEMANGNYA BUKAN KEPAKARAN  SAYA  TP  TERPAKSA  JUA  ANYWAY  SIMPLE N  SENANG  MEMBUATNYA CUMA STYLE RANG TUA2 TIDAK  ADA  SUKATAN YG TEPAT.....TP  MENJADI  N SEDAP N TQ SO MUCH 2 HAJJAH   RAJANAH.....

BAHAN-BAHANNYA:
450GM  KACANG  HIJAU(DREBUS SEHINGGA LEMBUT) DBLEND
700GM  GULA
500GM   TEPUNG  GANDUM
6  BIJI  TELOR  AYAM
KELAPA  PARUT  (DBLEND JADIKAN 1200ML  PATI  SANTAN)


CARA-CARA  MEMBUATNYA:

1.  PUKUL  TELOR  DGN  GULA DAN MASUKKAN 200ML  PATI SANTAN DAN  KACAU
     SAMPAI   SEBATI
2.  KEMUDIAN  CAMPURKAN  BALANCE SANTAN KEDALAM KACANG HIJAU YG SUDAH
     DBLEND
3.  AKHIR  SEKALI  CANTUMKAN ADUNAN 1 N 2 SUPAYA MENJADI SATU
4.  MASUKKAN 4 SUDU MENTEA/MINYAK SAPI UNTUK MENAMBAH  KELAZATAN
5.  KEMUDIAN  LAST  SEKALI  BAKARLAH DGN 180C  SAMPAI MASAK




No comments:

Post a Comment

Followers