BINGKA KACANG INI SEMEMANGNYA LAZAT N SEDAP N TIADA BANDINGAN KATA MY HUBBY...........SO TERPAKSA JUA BELAJAR DARI IBU MENTUA DEMI UNTUK SUAMI TERCINTA....KALAU BAB2 BINGKA SEMEMANGNYA BUKAN KEPAKARAN SAYA TP TERPAKSA JUA ANYWAY SIMPLE N SENANG MEMBUATNYA CUMA STYLE RANG TUA2 TIDAK ADA SUKATAN YG TEPAT.....TP MENJADI N SEDAP N TQ SO MUCH 2 HAJJAH RAJANAH.....
BAHAN-BAHANNYA:
450GM KACANG HIJAU(DREBUS SEHINGGA LEMBUT) DBLEND
700GM GULA
500GM TEPUNG GANDUM
6 BIJI TELOR AYAM
KELAPA PARUT (DBLEND JADIKAN 1200ML PATI SANTAN)
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. PUKUL TELOR DGN GULA DAN MASUKKAN 200ML PATI SANTAN DAN KACAU
SAMPAI SEBATI
2. KEMUDIAN CAMPURKAN BALANCE SANTAN KEDALAM KACANG HIJAU YG SUDAH
DBLEND
3. AKHIR SEKALI CANTUMKAN ADUNAN 1 N 2 SUPAYA MENJADI SATU
4. MASUKKAN 4 SUDU MENTEA/MINYAK SAPI UNTUK MENAMBAH KELAZATAN
5. KEMUDIAN LAST SEKALI BAKARLAH DGN 180C SAMPAI MASAK
No comments:
Post a Comment