Contributors

Thursday, October 21, 2010

BREAD CHICKEN PAI

BAHAN-BAHAN  FILLING

2  KETUL  AYAM
450GM  KENTANG
SEDIKIT  MUSHROOM  CINA(DRENDAM)
4  SUDU  WHIPPING  CREAM
2 SUDU  OYSTER  SOS
SEDIKIT  GULA (KALAU  SUKA)
SEDIKIT  BWG  PUTIH(DCINCANG)

1.  KENTANG  N  ISI  AYAM  DIHIRIS  KIUB
2.  TUMISKAN  BWG  PUTIH  DGN  SEDIKIT  MINYAK   KEMUDIAN  MASUKKAN  ISI      
     AYAM  N  KENTANG  DREBUS  DGN 2/3 GELAS AIR  SEHINGGA LEMBUT.
3.  MASUKKAN  WHIPPING  CREAM, SOS  TIRAM  N SEDIKIT  GULA

CARA-CARA  MEMBUAT  DOH:

1 KG   TEPUNG  ROTI
3 SUDU  SUSU  MANIS
2 BIJI  TELOR  AYAM
2 PAKET  YIS(INSTANT  YIS  11GM)
3  SUDU  SHORTENING
100GM  TEPUNG  SUSU
500GM  AIR  SEJUK


1.  RENDAM  YIS  SEHINGGA YIS  MENJADI  HANCUR  KEMUDIAN  MASUKKAN
     SUSU  MANIS  N TELOR  KACAU SAMPAI  SEBATI
2.  TEPUNG  ROTI  N TEPUNG  SUSU  DICAMPURKAN   KEMUDIAN  MASUKKAN
     SHORTENING
3.  MASUKKAN  NO 1.   KEDALAM  ADUNAN NO 2
4.  ADUNKAN   SAMPAI   SEBATI   N HALUS  DOH TERSEBUT
5.  CANAIKAN  N  MASUKKAN  FILLING  KEDALAM   ACUAN  PAI(RESIPI INI BOLEH
     MENJDI  2 ACUAN  DAN  SELEBIHNYA BOLEH  DBUAT  DONUT
6.  PASTIKAN  ADUNAN INI CUKUP  KEMBANG SEBELUM  DIBAKAR TP JGN TERLALU
     KEMBANG.


#SEBENARNYA DLM DUNIA  PAI INI BYK  JENIS   ADA  YG   JENIS   CRISPY  N ADA YG
  MENGGUNAKAN KENTANG   UTUK DBUAT DOH......ANYWAY   RESIPI INI  SIMPLE  N
  SEDAP..... YUMMY...YUMMY......KESEDAPAN INILAH  MEMBUAT   SAYA INGIN HENDAK
  KONGSI KEPADA  SESIAPA  YG  BERMINAT...... SELAMAT   MENCUBA....... WATLAH DGN
  PENUH   RASA   KASIH   SAYANG......HASILNYA   PASTI   LAZAT#


No comments:

Post a Comment

Followers