BAHAN-BAHAN FILLING
2 KETUL AYAM
450GM KENTANG
SEDIKIT MUSHROOM CINA(DRENDAM)
4 SUDU WHIPPING CREAM
2 SUDU OYSTER SOS
SEDIKIT GULA (KALAU SUKA)
SEDIKIT BWG PUTIH(DCINCANG)
1. KENTANG N ISI AYAM DIHIRIS KIUB
2. TUMISKAN BWG PUTIH DGN SEDIKIT MINYAK KEMUDIAN MASUKKAN ISI
AYAM N KENTANG DREBUS DGN 2/3 GELAS AIR SEHINGGA LEMBUT.
3. MASUKKAN WHIPPING CREAM, SOS TIRAM N SEDIKIT GULA
CARA-CARA MEMBUAT DOH:
1 KG TEPUNG ROTI
3 SUDU SUSU MANIS
2 BIJI TELOR AYAM
2 PAKET YIS(INSTANT YIS 11GM)
3 SUDU SHORTENING
100GM TEPUNG SUSU
500GM AIR SEJUK
1. RENDAM YIS SEHINGGA YIS MENJADI HANCUR KEMUDIAN MASUKKAN
SUSU MANIS N TELOR KACAU SAMPAI SEBATI
2. TEPUNG ROTI N TEPUNG SUSU DICAMPURKAN KEMUDIAN MASUKKAN
SHORTENING
3. MASUKKAN NO 1. KEDALAM ADUNAN NO 2
4. ADUNKAN SAMPAI SEBATI N HALUS DOH TERSEBUT
5. CANAIKAN N MASUKKAN FILLING KEDALAM ACUAN PAI(RESIPI INI BOLEH
MENJDI 2 ACUAN DAN SELEBIHNYA BOLEH DBUAT DONUT
6. PASTIKAN ADUNAN INI CUKUP KEMBANG SEBELUM DIBAKAR TP JGN TERLALU
KEMBANG.
#SEBENARNYA DLM DUNIA PAI INI BYK JENIS ADA YG JENIS CRISPY N ADA YG
MENGGUNAKAN KENTANG UTUK DBUAT DOH......ANYWAY RESIPI INI SIMPLE N
SEDAP..... YUMMY...YUMMY......KESEDAPAN INILAH MEMBUAT SAYA INGIN HENDAK
KONGSI KEPADA SESIAPA YG BERMINAT...... SELAMAT MENCUBA....... WATLAH DGN
PENUH RASA KASIH SAYANG......HASILNYA PASTI LAZAT#
No comments:
Post a Comment