Contributors

Monday, October 25, 2010

AYAM MASAK MERAH HAZA

ERM..... TIME NI MASA BULAN RAMADAN 2010  SO PADA HARI AHAD KITA SEMEMANGNYA PLAN NAK BERBUKA PUASA BERAMAI2 DREDUP TEDUP SO MASING-MASING AKAN MEMASAK SATU MASAKAN .MEMANG SEDAP MASAKAN AYAM MERAH INI COZ CARA MEMBUAT MEMANG  SIMPLE N COST PUN MURAH JE.... TETAPI SEDAP...... N TQ KEPADA HAZALINA MY SUNFRUIT YG MEMBERI RESIPI......

BAHAN-BAHANNYA:

1  EKOR  AYAM(DGORENG  SEKEJAB
790GM  SOS TOMATO
500GM  SOS  CILI*BLEH DLEBIHKAN IKUT SUKA
SEDIKIT  REMPAH  TUMIS
100GM  HALIA
4 BATANG  SERAI
2 SUDU SOS TIRAM*KALAU SUKA
GARAM  SECUKUP RASA
SEDIKIT  SEBUK  KUNYIT
10  BIJI  BWG  PUTIH
CARA-CARA  MEMBUATNYA:

1. GAULKAN  AYAM  DGN  SEDIKIT  KUNYIT  N GARAM  KEMUDIAN  DGORENG  SEKEJAB
    SAHAJA.
2.  TUMBUKKAN  BWG  PUTIH,HALIA  JGN HALUS  SGT
3.  SERAI DTUMBUK SEDIKIT SAHAJA
4.  TUMISKAN REMPAH  TUMIS DAN  KEMUDIAN  MASUKKAN BAHAN2  YG  DTUMBUK
     TADI.  APABILA  SUDAH  KEKUNINGAN  MASUKKAN  SOS TOMATO  N SOS  CILI  1
     CAWAN AIR  SUPAYA TIDAK PEKAT SGT N MASUKKAN AYAM TADI  BIARLAH AGAK  
     PEKAT KUAHNYA  BARULAH DTUTUPKAN API



No comments:

Post a Comment

Followers