ERM..... TIME NI MASA BULAN RAMADAN 2010 SO PADA HARI AHAD KITA SEMEMANGNYA PLAN NAK BERBUKA PUASA BERAMAI2 DREDUP TEDUP SO MASING-MASING AKAN MEMASAK SATU MASAKAN .MEMANG SEDAP MASAKAN AYAM MERAH INI COZ CARA MEMBUAT MEMANG SIMPLE N COST PUN MURAH JE.... TETAPI SEDAP...... N TQ KEPADA HAZALINA MY SUNFRUIT YG MEMBERI RESIPI......
BAHAN-BAHANNYA:
1 EKOR AYAM(DGORENG SEKEJAB
790GM SOS TOMATO
500GM SOS CILI*BLEH DLEBIHKAN IKUT SUKA
SEDIKIT REMPAH TUMIS
100GM HALIA
4 BATANG SERAI
2 SUDU SOS TIRAM*KALAU SUKA
GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SEBUK KUNYIT
10 BIJI BWG PUTIH
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. GAULKAN AYAM DGN SEDIKIT KUNYIT N GARAM KEMUDIAN DGORENG SEKEJAB
SAHAJA.
2. TUMBUKKAN BWG PUTIH,HALIA JGN HALUS SGT
3. SERAI DTUMBUK SEDIKIT SAHAJA
4. TUMISKAN REMPAH TUMIS DAN KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN2 YG DTUMBUK
TADI. APABILA SUDAH KEKUNINGAN MASUKKAN SOS TOMATO N SOS CILI 1
CAWAN AIR SUPAYA TIDAK PEKAT SGT N MASUKKAN AYAM TADI BIARLAH AGAK
PEKAT KUAHNYA BARULAH DTUTUPKAN API
No comments:
Post a Comment