Contributors

Thursday, August 9, 2012

PAI ROTI BERLAPIS DAGING

Bersua kembali dpagi JUMAAT bersamaan 21 RAMADHAN. Pejam celik tinggal 9 hari lagi syawal menjelang tiba.....tapi syawal kali ini taklah seperti syawal yg lepas namun kehidupan tetap dteruskan buat ala kadar je.....time beginilah terasa sangat terutama dpagi raya.Kebiasaan kami sekeluarga akan berkumpul drumah ibu mentua.Semuga Allah memberi kami kekuatan.So pagi ini minda ku terasa kosong namun  tetap ku lakari coretan dalam DAPUR MAMA .satu resipi yg menjadi kenangan sepanjang hayat .N satu resipi pengikat kasih antara kami.Erm....... cerita bermula pai inilah yg k.rose buatkan pada bulan ramadhan tahun 1985 time mula2 mengenali suami tersayang.Perkenalan berputik time bulan puasa salam perkenalan dmula dgn PAI  ROTI  BERLAPIS  DAGING. so dbalas dgn suntong tutok bersambal. He.....he....he....so sweet tq so much to
my lovely hubby n love u forever



Roti berlapis daging 
(bahan-bahan utk inti) A
1 paket daging/ayam blend
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
*blend*
3 sudu meja serbuk kari
2 sudu meja Sedikit gula
Garam n secukup rasa
Daun sup dan daun bawang

Bahan-bahan utk kulit  B
Keping roti cream crakers(pastikan yg tidak terlalu ranggup)
1 tin susu ideal milk
Santan
Sedikit garam

Cara-cara membuat bahan  A
1.tumiskan kesemua bahan-bahan yg dblend tadi sampai menguning
2.masukkan serbuk kari kacau sampai cukup masak
3.masukkan daging dan kacau lagi
4.akhir sekali masukkan secukup rasa

Cara-cara membuat bahan B
1.masakkan santan dan susu ideal milk kemudian celupkan roti dan terus susunkan kedlm acuan yg sudah dsapukan memtega bahagian bawahnya supaya apabila masak tidak
 melekat pada acuan.
2.kemudian taburkan daging dan daun sup.Susunkan roti diatas permukaan lapisan tadi
3.Ulangi sampai habis inti daging atau ikut ketinggian acuan
4.Akhir sekali tuangkan lebihan santan keatas lapisan roti
5.Bakar dgn suhu 150c selama 30 minit







No comments:

Post a Comment

Followers