Contributors

Sunday, August 12, 2012

Biskut oat m.anot


              Insallah n3 kali ini satu resipi biskut org tua dahulu yg menjadi resipi turun temurun  . Biskut yang menjadi kegemaran keluarga k.rose n setiap kali raya arwah bonda mentua tidak ketinggalan membuat biskut ini yang akan menjadi rebutan cucu-cucunya alfatihah buat arwah bonda.  Semalam buat lagi biskut ini belum raya conterner dah setengah coz ramai peminat.Mari-mari cubalah rasa kelazatan saya BISKUT OAT M.ANOT dberi nama.Kebiasaanya kalau lebaran tiba k.rose tak buat biskut ini walaupun family k.rose suka.Kerana dapat menumpang makan apabila bertandang ke rumah mentua tapi raya kali ini terpaksalah buatlah sendiri .Nasib baiklah masa arwah bonda masih ada k.rose sempat juga meminta resipi ini. Tapi time mula2 k.rose buat bila semua adunan dah semua dmasukkan satu jelah yg tidak tertulis dlm resipi iaitu sukatan tepong.Maklumlah org tua dulu2 kalau buat sesuatu masakkan atau biskut semuanya gunakan anggaran sahaja tapi tetap menjadi n sedap juga kerana mereka buat dgn keiklasan n kasih sayang


Bahan-bahannya:


Bahan-bahannya:
16 oz planta
8 oz ghee
16oz gula halus
1sudu teh baking powder
850 gm tepong gandum
5 sudu meja tepong jagung
300 gm oat


Cara-cara membuatnya:

1.Camtumkan planta  n ghee dan gaul sampai  sebati .Kemudian masukkan  gula dan
  Gaul rata-rata.
2.Masukkan oat, dan tepong yg sudah dgaul dgn baking powder dan tepong jagung
3.Apabila sudah sebati bulat2 kan  dgn berat 12gm kemudian dgaulkan dgn oat
4. Bakar dgn suhu 120c












       

No comments:

Post a Comment

Followers