Contributors

Wednesday, July 27, 2011

BUBUR DURIAN sajian dbulan Ramadan

Salam sejahtera semuga anda ceria2 selalu ......macam kebiasaan selalu time begini k.rose agak relax selepas memasak n mengemas rumah biasalah tugasan sebagai surirumah kerjaan yg tak bisa habis2.....memenatkan tp menyeronokkan sbb dpt melihat anak2 membesar didepan mata sendiri n suatu ketika nanti anak2 akan menghargai pengorbanan  ibunya ini......kali ni k.rose nak share satu resipi yg simple.Walaupun simple kena ada  musim durian baru dpt nak buat resipi ni. so kiranya time ni memang musim durian kat sarawak harga pun jauh berbeza kalau dbanding kat semenanjung

BAHAN-BAHANNYA:
500GM KACANG HIJAU(DREBUS SAMPAI LEMBUT)
10 ULAS BUAH DURIAN
1KG SANTAN PARUT
200GM SAGO(DCUCI N RENDAM SEKEJAB N DREBUS DTEMPAT LAIN)
2 HELAI DAUN PANDAN
1 TIN JAGUNG
GULA (IKUT SUKA)


CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. REBUSKAN KACANG HIJAU SAMPAI  EMPUK/LEMBUT
2. RENDAM SEKEJAB SAGO KEMUDIAN DREBUS DTEMPAT PERIUK YG LAIN SAMPAI
    TIDAK NAMPAK BERBIJI KEMUDIAN DCUCI DGN AIR  SUPAYA SAGO TIDAK MENJADI
    BERKETUL2 DAN TAPISKAN
3. AKHIR SEKALI MASUKKAN PATI SANTAN,GULA,SAGO,JAGUNG BIARKAN MASAK
    SAMPAI MENDIDIH.TP JGN SAMPAI PECAH SANTAN

KESEMPATAN INI K.ROSE INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT BERPUASA  PADA SEMUA
YG BERAGAMA ISLAM SEMUGA KEBERKATAN DBULAN RAMADAN LEBIH MEMBAWA SERIBU RAHMAT PADA KITA SEMUA.......SELAMAT MENYAMBUT KEDATANGAN RAMADAN ALMUBARAK


No comments:

Post a Comment

Followers