Zarith Nida Nadirah merupakan anak bongsu saya yg berumur 5 tahun salah satu makanan kegemarannya ialah roti canai tak kira pg tghari atau mlam.......erm..... kekadang budak2 memang banyak kerenah terutama apabila nak makan..... mauk tak mauk terpaksa jua kita mengikut kehendak mereka asalkan mahu makan..... sememangnya dah banyak kali k.rose memcuba membuat roti canai tapi tak ada satu pun resipi yg betul2 memikat hati .....bak kata perpatah melayu jgn berputus asa usaha itu tangga kejayaan akhirnya k.rose jumpa juga resipi roti canai yg sebetulnya kat internat......tp k.rose dah tak ingat puan yang bermurah hati yg nak kongsi resipi ini......terima kasih daun keladi kalau ada boleh kita share lagi
BAHAN-BAHANNYA:
400GM TPG GANDUM
1/2 TSP SUGAR*
40GM MARGERIN
1 BIJI TELOR*
1/2 CAWAN SUSU SEGAR*
1/2 AIR*
SEDIKIT GARAM
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. TEPONG GANDUM DIGAUL DGN MARGERIN SAMPAI SEBATI
2. KESEMUA BAHAN2 * DCAMPUR SEKALI
3. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM ADUNAN NO 1
4. BIARKAN 15 MINIT SUPAYA DOH MENJADI HALUS N SEBATI N TUDUNGKAN DGN
KAIN
5. BULAT2KAN DOH TERSEBUT MENGIKUT SAIZ YG DMAHU
6. SAPUKAN DOH TERSEBUT DGN MARGERIN DAN BIARKAN SEBERAPA LAMA YG BOLEH
SEKURANG2NYA 3 JAM
7. AKHIR SEKALI BARULAH DTIBAR/DI TARIK2 N D BAKAR ATAS PAN DGN SEDIKIT
MINYAK..
*PASTI SEDAP KALAU DMAKAN DGN KARI IKAN ONEY YG BIASA WATI BUAT ATAU
KARI TULANG DAGING.
KEBIASAANNYA K.ROSE SELALU MEMBUAT ROTI CANAI APABILA K.ROSE PLAN PADA
HARI TERSEBUT KALAU NAK MEMASAK KARI SO KUAH NYA TIDAKLAH MEMBAZIR N
BOLEH DJADIKAN UTK SARAPAN PAGI........
SELAMAT MENCUBA N JGN TAK DCUBA PASTI LAZAT HINGGA MAK MENTUA LALU PUN
TAK PERASAN
No comments:
Post a Comment