Contributors

Monday, December 27, 2010

RESIPI TOM YAM

Assalammualaikum n selamat sejahtera pg selasa so nextweek anak2 akan bermula sekolah n tugas k.rose pun akan bertambah buzy.....menjadi supir n chef ddapur namun ati k.rose ttap brbangga coz dpt melihat anak2 membesar depan mata k.rose sendiri.Pagi ni cuaca dah mula nak mendung.....dah 2 hari tak panas so laundry kat belakang ....jgn dcakap boleh mengalah kedai laudry mamak....hari ni my hubby nak balik lunch so k.rose tringat nak masak simple je coz banyak tugas yg sedia menanti....namum k.rose tetap mencuri masa mengemaskinikan dapur kedua yg tidak seberapa ini....

Bahan-bahannya:
sumber dari periuktanah
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia (hujung jari kelingking)- diketuk
sedikit lengkuas- diketuk
2 batang serai-diketuk

3 biji cili padi akar- diketuk

1/2 labu bawang besar holland dihiris membujur

1/2 ketul kiub tomyam Knorr

sedikit isi ayam dan ketulan ayam bertulang

udang harimau banyaknya ikut suka

sedikit sotong dihiris kecil

1 1/2 biji tomato - 1/2 biji dikisar halus, satu lagi dibelah 4

***serba sedikit sayuran

cendawan tiram, bunga kobis, karot, seleri dihiris serong

daun limau purut- dicarik-carik

1 biji limau nipis diperah airnya

Cara membuatnya:

1. Tumbuk kasar bawang merah dan bawang putih. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, putih, halia, lengkuas hingga berbau wangi.

2. Masukkan 3 cawan air dan ayam. Didihkan. Masukkan tomato kisar, cili padi, kiub tomyam dan serai. Biar mendidih.

3. Masukkan karot, bawang besar, seleri, cendawan, tomato dan sotong. Akhir sekali masukkan udang, daun limau purut dan sayuran lain jika ada. Tambah garam dan sedikit gula.

4. Tutup api. Perahkan air limau nipis dan taburkan daun sup/bawang jika suka sebelum dihidang.

***Tambahkan cili padi jika suka lebih pedas dan tambahkan perahan limau jika suka lebih masam.

***Tomyam yang ditumis lebih harum baunya. Udang dan cendawan pula menambahkan keenakan tomyam.

***jika suka, boleh tambah daging dan ketam untuk lebih variasi rasa.

No comments:

Post a Comment

Followers