Contributors

Monday, December 27, 2010

LAKSA SARAWAK

Pagi sabtu 25/12/2010 hari sebelumnya k.rose dah merebus kulit udang utuk dbuat kuah laksa.....apabila terlihat udang yg besar dbli oleh abg tersayang minda k.rose trus je tringat nak wat laksa sarawak.....n dah trliur je rasa kelazatan laksa sarawak sememangnya dah kebiasaan k.rose jarang nak bli dari kedai2 kecuali kalau masa tak mengizinkan namun anak2 n suami k.rose lebih suka hasil buatan k.rose terutama anak saudara k.rose yg bernama hakim yang sentiasa memuji n menyukai masakan k.rose......erm kalu dlihat saiznya sememangnya sihat




Bahan-bahannya:


1 paket (200gm) Perencah Laksa Hj,Manan
500gm Udang
1/2 ketul dada ayam
1 paket mi hoon
300gm taugey
250ml pati santan
Garam & bahan perasa
1 ikat daun ketumbar
2 biji telur ayam
3 batang serai
1 kiub ayam
4 keping asam keping

Penyedian kuah mi laksa

1. Kulit udang yg sudah dkupas n dblend drebus kemudian dtapiskan n dmasukkan kedlm air rebusan
ayam n masukkan perencah Laksa Hj, Manan dan biarkan berebus selama 10 minit bersama asam
asam keping n serai
2. Aklhir sekali masukkan santan n garam secukup rasa

Penyediaan bahan-bahan:
1. Ayam yg sudah drebus hendaklah dkoyak/dcarikkah halus
2. 3 biji telor ayam dgoreng dadar dan kemudian dhiris halus(shereded omellete)
3. Stick crab dihiris sederhana klau suka
4. Mee Hoon dan taugey dcelurkan ke dalam air panas
5. buatlah sambal belacan (cili kering n sedikit belacan dtumis dgn sedikit minyak)n jgn lupa
dgn perahan limau nipis


*Selamat mencuba laksa sarawak yg sememangnya sedap kalau dbuat dgn penuh kasih sayang n keiklasan*

No comments:

Post a Comment

Followers