Contributors

Wednesday, December 29, 2010

IKAN TUMIS TERUNG ASAM

Bersua kembali dtghari Khamis 30/12/2010...pagi selepas menghantar anak k.rose yg no 2 ke office
n gi ke bengkel kereta untuk menjemput my hubby coz keretanya rosak.... erm macam2 je..... dah nextweek my kids nk trun sekolah semuanya RM itulah kehidupan namun tetap dteruskan jua....
so balik je trus masuk office coz my hubby nak balik lunch n mcm biasa anak2 masih dbuai mimpi
semlam dah dok fikir hari ini nak masak apa.....dlm petisejuk ada balance TERUNG ASAM(Klau tak silap kt swak je ada) n kalu tak ada kuranglah kelazatan....kalu nak jua k.rose boleh tolong poskan


BAHAN-BAHANNYA:

1 ekor ikan siakap(sederhana besar)
6 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 sudu meja kari ikan
cili kering (ikut suka pedas)*
sedikit kobis masin
2 biji Terung Asam (klau suka)
Sedikit Air Asam Jawa*
Sedikit Daun kalsum
*KESEMUA BAHAN-BAHAN DBLEND

CARA-CARA MEMBUAT:
1.Tumiskan kesemua bahan2 yg dblend tadi sampai naik bau n masukkan tepung kari.Selepas itu
masukkan air secukup rupa n masukkan terung asam,kobis masin rebus biar sampai terung asam
menjadi lembut dan akhir sekali masukkan ikan dan biarkan berebus sekejap n last sekali masuk
kan .perasa secukup rasa n jgn lupa masukkan daun kalsum.

#kesempatan ini jua k.rose ingin pohon jutaan kemaafan sekiranya ada silap n salah sepanjang tahun 2010 n
semuga 2011 akan membawa lebih keberkatan n dmurahkan rezeki.Jadikanlah 2010 sebagai sejarah silam
dalam kehidupan kita.

No comments:

Post a Comment

Followers