Contributors

Saturday, June 9, 2012

KEK KELAPA ASLI

Selamat bercuti sekolah pada murid2 sekolah n guru2 dan tidak ketinggalan pada yg jd supir selamat bercuti .Dan Untuk yg sudi mengunjung blog DAPUR  MAMA sekalung terima kasih kerana masih sudi menjadi  pengunjung setia walaupun blog k.rose tak secantik blog org lain .Yg penting apa yang kita coretkan lahir dari hati yg ikhlas .Selain dari itu  k.rose berbangga kerana dpt berkongsi sesuatu yg bermanafaat . K.rose harap semuga DAPUR MAMA terus mendapat tempat dhati kalian  selagi ada pengunjungnya  selagi itu k.rose akan tetap melakari coretan dan bercerita yg tiada penghujungnya.Kali ini siaran k.rose yg paling aktif kerana sudah beberapa hari siaran k.rose ke udara ermmmmmmm.......kerana masa ini time cuti sekolah n tambahan pula hubby takada so untuk mengisi kebosanan dan kesunyian DAPUR MAMA yg menjadi penghibur.
Celoteh dpendekkan  walaupun pc diatas nampak tak sedap tp sebenarnya memang sedappppp KEK KELAPA ASLI nama dberi namalah kek asli sukatan pun ikut cara org dulu.
                                               

BAHAN-BAHANNYA:
12 biji telor
Gula sesukat telor
Tepung sesukat telor
1 tin susu manis
1kg setengah kelapa tanpa kulit hitam
500gm minyak ghee
Pewarna hijau

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.Pukul telor dgn gula sampai kembang
2.Masukkan minyak ghee dan kacau sampai sebati
3.Kemudian masukkan susu manis
4.Masukkan tepung sehingga habis kacau sampai sebati
5.Kemudian masukkan kelapa
5.Akhir sekali masukkan pewarna hijau
6.Bakar dgn suhu 180c sehingga masak


No comments:

Post a Comment

Followers