Contributors

Wednesday, June 6, 2012

AYAM MASAK DAUN KARI PULAI


Salam sejahtera semuga ceria selalu n dberkati Allah......tp hatiku
tak seceria selalu.Berjauhan dgn org tersayang sgtlah menyakitkan.
Hubby tersayang pegi untuk mengerjakan umrah dgn abg
k.rose semuga dpermudahkan segala urusan n semuga mendapat
umrah yg mabrul .Suami k.rose pegi pada hari ahad 3/6/2012 n
djangka akan kembali ke tanah air pada 16/6/2012. Sehari selepas
it cucuanda ARMAN pula  balik ke sibu.Memang terasa sepi n sunyi
selalunya ada je jeritan n tangisan ARMAN
Hari ini k.rose nak masak menu AYAM DAUN KARI PULAI
sedapppp rupanya macam ayam masak kicap tapi rasanya lain coz ramuan pun agak berlainan.Resipi di perolehi dari adik ipar yg memang pakar dalam masakan.Apa saja yg dbuatnya pasti sedap n menjilat jari.

BAHAN-BAHANNYA:
1 ekor ayam (dpotong sederhana)
Daun kari (ikut suka ) dblend
5 ulas bawang merah*dblend
3 ulas bawang putih*
sedikit cili kering*
halia sebesar ibu jari*
2 batang serai*
sedikit asam jawa
5 ulas bawang merah(dhiris)
3 ulas bawang putih (dhiris)
sedikit Halia(dhiris)
sedikit rempah tumis

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Cuci ayam dgn bersih kemudian masukkan sedikit garam dan gorengkan sekejab sahaja agak2 separuh
    masak.
2.Bahan-bahan yg dihiris tadi dgoreng sampai garing dan dmasukkan kedlm mangkuk yg lain
3 Kemudian tumiskan rempah tumis dan masukkan bahan2 yg* dblend masak sampai menguning dan naik
   bau.
4.Masukkan daun kari yg sudah dblend dgn air asam jawa
5.Masukkan sedikit kicap pekat,sedikit gula
6.Apabila sudah agak pekat masukkan ayam yg sudah dgoreng
7.Biarkan agak sebati kemudian padamkan api

*SELAMAT MENCUBA*

1 comment:

  1. Nak coba resipi tok petang tok Kak Rose. Mesti sedap! Anyway, suka maca blog kitak. Kamek pun nak molah juak to share baby-stories :)

    ReplyDelete

Followers