Contributors

Wednesday, June 13, 2012

Chocolate Cake Eva

Salam di petang Rabu bersua untuk kali ini satu resipi Chocolate Cake Eva memang sedapppp resipi ini dberi oleh anak sulung k.rose .Resipi ini diperolehi dari seorang sahabat beliau yg berada di sibu so asal tuan punya resipi ini k.rose tak tahu >Ribuan kemaafan saya pohonkan kerana menyiarkan resipi ini tanpa kebenaran yg empunya.Kalau dilihat dari pc memang tak berapa cantik coz mungkin ini adalah percubaan pertama beliau tp rasa memang sedapp n moist.

BAHAN-BAHANNYA:

2 cwn gula(kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder(van houten)
1 cwn susu cair
1 cwn minyak(butter cair)
 1 cwn air panas didih                                                    
1 tsp bicarbonat
1tsp baking powder                                                            
1 tsp esen vanilla
**untuk ganache**
2 cawan non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
**utk whipping cream*
1cwn non dairy whipping cream

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  Tepung + koko powder + soda bikarbonat +
     + baking powder diayak bersama
2.  Pukul gula dan telur sampai kembang,tambahkan
     essen vanilla
3.  Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4.  Masukkanbahan2 yg diayak(cara 1) kedalam adunan .gaul dgn cara kaup balik
5.  Last sekali masukkanair panas.  Kacau sebati
6.  Bakarselama 45 minit pada suhu 175-180 degree boleh juga dikukus selama 1 jam
7** untuk ganache**
8.  Dalam mangkuk kecil didihkan whipping cream
9.  Bila dah mendidih, padamkan api dan masukkan cooking chocolate kacau sebati
10.Masukkan golden syrup
11.Ambil 1 cwn ganache bakinya simpan dlm pet sejuk
12.**utk whipping cream** pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1
      cwn chocolate ganache yg diambil dr langkah sebelum ini kaca sampai sebati
13.Kek yg dah siap dipotong tgh2 sapukan dgn whipped cream dari step di atas.  Kemudian lapiskan dgn
     kek yg separuh lagi.Sapu hingga menutupi keseluruhan kek.Kemudian simpan dlm peti sejuk lebi kurang
     30 minit
14.Ambik kek yg dah disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dah simpan dlm peti
     (rujuk step 11) simpan selama 30 minit.    



No comments:

Post a Comment

Followers