Contributors

Friday, January 21, 2011

Gulai Ikan Masin M.Lemak




Tik...tok...tik...tok jam berdetik begitu pantas n kalau bisa kuputar alangkah bagusnya.....erm hari ni k.rose rasa cam tak bertenaga n letih banggat.....kejab jd supir kjb jadi tukang masak.Pejam celik dah hari Jumaat......esok dah sabtu erm .....so cuti2 ujung minggu bersama keluarga.Untuk menu hari ini semalam dah k.rose plan nak wat Gulai Ikan M.Lemak sedop........sedop lama dah tak makan menu ni. Pagi2 selepas menghantar anak2 kesekolah k.rose singgah kt market membelikan bahan2 untuk memasak utuk hari ini.


BAHAN-BAHANNYA;
300gm tulang Ikan Masin Mancung
3 biji Terung(WARNA PURPLE/TERUNG CINA)
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
10 biji cili padi*
2 batang serai(dititik)
5 keping asam gelugor
garam n perasa secukupnya
500gm kelapa parut
sedikit belacan(kalau suka)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Tulang ikan masin drendam sekejab bertujuan utuk mengurangkan rasa masin.
2. Perahkan pati santan agak2 tengelam kan 2 inci drp tulang ikan masin(Bab ni selalunya agak2lah cam
    masakan lain)
3. Terung yg sudah dcuci n dpotong  ikut suka
4. Tulang ikan masin dmasak dgn santan sekali masukkan bahan2 yg sudah dblend tadi .Asam gelugor n serai


#Menu tambahan utuk dmakan bersama GULAI IKAN M.LEMAK (Ikan Bawal Berlada Hitam)







No comments:

Post a Comment

Followers