Contributors

Thursday, March 31, 2016

Kam Heong Chicken

31/3/2016 As salam mualaikum penghujung bulan mac....ku menghitung hari....kemana ya biarlah rahsia.....bila tiba masa akan dberitahu jua....alhamdulillah dgn adanya hp baru ni dpt jua k.rose sering k udara pantas n cepat ....take pc n trus dapat dupload cuma yg agak ssh sikit nk download lagu.....so bila ada masa trluang jgn dlepaskan biasanya pada sebelah malam  banyak masa trluang sambil melayan lagu2...berceloteh la....kali ni k.rose nk share satu resipi yg dperkenalkan oleh ank saudara ....orgnya memang gedik n cantik....tp peramah siapa je yg kenal pasti akan trgoda....org nya happy go lucky
Tau mkn tp blom tau nk brmasak sebab masih single....so bila tiba masa nanti  taulah mcm
Mner nak belajar brmsk....ermmmmcm k.rose dulu pun mcmtu jua hehehehehe......melangkah ke alam perkahwinan memang zero ttg masakan nasib baiklah mr hubby jenis yg faham


BAHAN2
1 EKOR AYAM DPOTONG KECIL(GARAM N SERBUK KUNYIT UTK D GORENG SEKJP)
8 BIJI BWG MERAH*
4 BIJI BWG PUTIH*
SEBESAR  IBU JARI HALIA*
DAUN KARI
SEDIKIT BELACAN*
50GM UDANG KERING*
CILI LERING IKUT SUKA*
2 SUDU MEJA SERBUK KARI
2 SUDU MKN GULA
4 SUDU MKN KICAP PEKAT
3 biji buah keras*
 CARA2 MEMBUATNYA:

1.KESEMUA BHN2 * DBLEND
2.MINYAK UTK MENUMIS DAUN KARI N BHN2 YG DBLEND TADI
3.MASUKKAN SERBUK KARI....APABILA DAH NAIK BAU....MASUKKAN GULA ...KICAP N
   SECUKUP RASA
4.AKHIR SEKALI MASUKKAN AYAM YG SUDAH DGORENG TADI BIARKAN SAMPAI MENDIDIH


(SELAMAT MENCUBA....MASAKLAH DGN PENUH KASIH SAYANG....PASTI SEDAP ...KALU SEDAP INGATLAH PADA SAYA)







No comments:

Post a Comment

Followers