Contributors

Monday, January 7, 2013

CARAMEL WITH BROWN SUGAR

Salam sejahtera bersua kembali utk sekian lama menghilang bukan kerana dah lupa dgn DAPUR MAMA serta pengunjung sekian .Oleh kerana kesibukan yg perpanjangan tidak mengizinkan.Agaknya belum terlewat utk sye mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013 semuga tahun ini akan memberi lebih bermakna utuk kita semua.Namun 2012 tetap menjadi sejarah dlm penghidupan kita.Ada pahit  dan manis bagi diri saya.
N3 k.rose kali ini ialah CARAMEL WITH BROWN   SUGAR

Bahan-bahannya:
10 biji telor ayam*
200gm gula*
20gm tepung jagung*
sedikit essen vanilla*
1 kotak fresh milk*

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.Blend kesemua bahan-bahan * tp pastikan blender itu khas utk membuat kuih sahaja jgn guna blender
   yg digunakan utk blender bawang.Or gunakan mixer cake biasa

CARA-CARA MEMBUAT(brown sugar)
1. Masukkan 200gm gula kasar dlm periuk dgn api yg kecil sahaja apabila gula dah hancur n menjadi
    keperangan masukkan 1/2 cawan air dan kacau sehingga sebati
2. Kemudian masukkan brown sugar tadi kedlm acuan kemudian baru tuangkan adunan yg dblend
3. Bakarlah dgn teknik double boil(maksudnya pastikan acuan dletakkan dlm bekas yg berisi air )
    kemudian bakar dgn suhu160c dgn api atas n bawah selama 1 jam(sebelum dhidangkan masukkan
    sebentar kedalam peti sejuk)

 

Arman on phone with me


















No comments:

Post a Comment

Followers