Contributors

Sunday, July 22, 2012

Pai Daging Berlapis........ m.anot


Salam sejahtera n salam Ramadhan Almubarak semuga Ramadhan kali  ini membawa seribu kerahmatan pada kita semua alhamdullilah berjumpa kita dramadhan kali ini.Kedatangan ramadhan tahun ini begitu terasa tanpa org yg dikasihi kerana kali ini merupakan pertama kali puasa tanpa arwah bonda mentua n masuk tahun ketiga arwah ayahanda mentua kembali kerahmatullah.Hari ini 23/07/2012 genap 100 hari pemergian arwah bonda alfatihah utk kedua2 mereka. Yang menjadi kenangan kami hanyalah masakan n resipi arwah . Resipi kali ini ialah PAI  DAGING  BERLAPIS...........m.anot pasti sedapppppp n kalau dah makan pasti nak lagikkkkkkk


PAI  DAGING  BERLAPIS

BAHAN-BAHANNYA; (bhg membuat inti) 500 GM DAGING BLEND 6 BIJI KENTANG(DHIRIS NIPIS)* 12 BIJI TELOR 2 SUDU TEPUNG KARI SEDIKIT MINYAK SEDIKIT HALIA# diblend 3 BIJI BAWANG MERAH#diblend 3 BIJI BAWANG PUTIH# diblend 4 BIJI BUAH TOMATO(DHIRIS NIPIS)* 3 BIJI BAWANG BAKONG(DIHIRS NIPIS)* (* kesemua bahan2 ini hendaklah drebus sekejab supaya masa membakar nanti bahan2 ini tidak mengeluarkan air yg akan menyebabkan adunan pai menjadi berair) 1.  Tumiskan bahan2 # yang sudah dblend tadi sampai naik wangi n masukkan serbuk kari 2.  Kemudian masukkan daging blend  dan masukkan secukup rasa. BAHAN-BAHANNYA: 800GM  TEPUNG  GANDUM 400GM  MENTEGA SEDIKIT GARAM AIR SECUKUPNYA CARA-CARA MEMBUATNYA: 1.GAULKAN TEPUNG DGN MENTEGA SAMPAI SEBATI KEMUDIAN MASUKKAN AIR      SEDIKIT  DEMI SEDIKIT SEHINGGA MENJADI ADUNAN  N PASTIKAN TIDAK TERLALU    LEMBUT  DAN BIARKAN SEBENTAR KETEPI. 2 KEMUDIAN CANAIKAN UNTUK LAPISAN BAWAH  PAI DAN MASUKKAN KEDLM    
   ACUAN   DAN CUCUKAN ADUNAN TERSEBUT DGN GARPU DAN PASTIKAN ACUAN
   TERSEBUT DSAPUKAN DGN SEDIKIT MENTEGA
3.SELEPAS ITU SUSUNKAN HIRISAN KENTANG PADA LAPISAN PERTAMA
   KEDUA INTI DAGING
   KETIGA HIRISAN BAWANG BAKONG
   KEEMPAT HIRISAN BUAH TOMATO
4.Pecahkan telor satu persatu sebanyak 3 biji
5.ULANGI  LAPISAN INI MENGIKUT KETINGGIAN ACUAN TERSEBUT.
6.SEBELUM DBAKAR PERMUKAAN ATAS HENDAKLAH DCUCUK DGN GARPU TUJUAN
   UNTUK MENGELUARKAN ANGIN SEMASA PEMBAKARAN.AKHIR SEKALI SAPUKAN
   DGN KUNING TELOR SEBELUM MEMBAKAR DGN SUHU 160C SELAMA 1 JAM ATAU
   SEHINGGA CUKUP  MENGUNING N MASAK
                           
                       SELAMAT  MENCUBA  UNTUK  JUADAH  DBULAN  RAMADHAN

No comments:

Post a Comment

Followers