Salam sejahtera n salam Ramadhan Almubarak semuga Ramadhan kali ini membawa seribu kerahmatan pada kita semua alhamdullilah berjumpa kita dramadhan kali ini.Kedatangan ramadhan tahun ini begitu terasa tanpa org yg dikasihi kerana kali ini merupakan pertama kali puasa tanpa arwah bonda mentua n masuk tahun ketiga arwah ayahanda mentua kembali kerahmatullah.Hari ini 23/07/2012 genap 100 hari pemergian arwah bonda alfatihah utk kedua2 mereka. Yang menjadi kenangan kami hanyalah masakan n resipi arwah . Resipi kali ini ialah PAI DAGING BERLAPIS...........m.anot pasti sedapppppp n kalau dah makan pasti nak lagikkkkkkk
PAI DAGING BERLAPIS
ACUAN DAN CUCUKAN ADUNAN TERSEBUT DGN GARPU DAN PASTIKAN ACUAN
TERSEBUT DSAPUKAN DGN SEDIKIT MENTEGA
3.SELEPAS ITU SUSUNKAN HIRISAN KENTANG PADA LAPISAN PERTAMA
KEDUA INTI DAGING
KETIGA HIRISAN BAWANG BAKONG
KEEMPAT HIRISAN BUAH TOMATO
4.Pecahkan telor satu persatu sebanyak 3 biji
5.ULANGI LAPISAN INI MENGIKUT KETINGGIAN ACUAN TERSEBUT.
6.SEBELUM DBAKAR PERMUKAAN ATAS HENDAKLAH DCUCUK DGN GARPU TUJUAN
UNTUK MENGELUARKAN ANGIN SEMASA PEMBAKARAN.AKHIR SEKALI SAPUKAN
DGN KUNING TELOR SEBELUM MEMBAKAR DGN SUHU 160C SELAMA 1 JAM ATAU
SEHINGGA CUKUP MENGUNING N MASAK
SELAMAT MENCUBA UNTUK JUADAH DBULAN RAMADHAN
No comments:
Post a Comment