Contributors

Tuesday, March 27, 2012

SUP BEBOLA IKAN M.nian.......

Pagi selasa 28/03/2012 terfikir2 nak masak apa hari ini......biasalah selepas menghantar anak2 ke sekolah k.rose singgah d pasar......ternamapak ikan tenggiri yang kelihatan segar je....so terus teringat nak buat SUP  BEBOLA IKAN seperti yang arwah mak k.rose buatkan dulu.Sedappppp itulah makanan favourite k.rose zaman kanak2 dulu nasib baiklah k.rose sempat menuntut ilmu tu.Mana tak sedapppnya kalau buatan sendiri n kalau nak dbandingkan bebola ikan yang djual  dpasaran.Buatan sendiri djamin bersih n lebih2 lagi kalau si ibu yang membuatnya dgn penuh kasih sayang.

BAHAN-BAHANNYA:
500gm isi ikan tenggiri(dtumbuk halus)
1/2 batang carrot (dparut halus)
 1 inci halia (dihiris halus)
3 sudu besar tepung jagung
sedikit garam,lada,perasa
2 keping asam gelugor
3 ulas bawang merah*dihiris nipis
2 ulas bawang putih*dihiris nipis
1 ikat sauhoon(laksa gerjat)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Campurkan isi ikan dgn carrot yang sudah dparut halus dgn tepung jagung,garam,serbuk lada dan perasa
     halia    (kalau tangan terasa melekat dgn adunan tadi celupkan tangan dgn air selepas itu bulat2kan adunan
    saiz bebola mengikut kesukaan)
2. Tumiskan bahan2 yang sudah dihiris tadi sampai menguning masukkan air lebih kurang n asam keping
    sekali biarkan mendidih kemudian masukkan bebola ikan.
3. Perasa secukup rasa n akhir sekali masukkan sauhoon








No comments:

Post a Comment

Followers