BAHAN-BAHANNYA:
1 ekor ikan tenggiri/tongkol /pelayak sederhana besar
8 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 batang bunga kiantan(dblend)*
2 batang bunga kiantan dihiris/potong 2
2 batang serai*
sedikit daun kesum
3 sudu besar kari ikan
asam jawa secukup rasa*
cili kering ikut suka*
(semua bahan-bahan*dblendkan)
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Tumiskan kesemua bahan2 yang sudah dblend dgn air asam sampai naik bau
2. Kemudian masukkan serbuk kari ikan n masukkan secawan air n masukkan sekali hirisan bunga kiantan
biarkan sampai mendidih
3.Akhir sekali masukkan ikan n daun kesum, garam dan secukup rasa n kalau terlalu pekat bolehlah
dtambahkan secawan lagi air pastikan jgn terlalu pekat n terlalu cair
* TIP untuk melazatkan masakkan bukannya susah bahan2 hendaklah secukupnya n yg kunci utama kelazatan*
satu2 masakkan ialah KEIKLASAN HATI.........
No comments:
Post a Comment