Contributors

Saturday, March 24, 2012

KARI IKAN TUMIS MAMA

Salam sejahtera dipetang sabtu cuaca kat luar hujan lebat suasana sepi  coz anak2 k.rose ada yang tusyen n ada yang mengikut c.wa ke kampung so time beginilah sangat sesuai kalau hendak berkarya.....Kali ini k.rose nak paparkan satu resipi yg memang semua orang tahu memasaknya tp tujuan k.rose sekadar untuk yg ingin mempelajarinya sebab itulah resipi ini k.rose pandang ringan je coz semua org pasti tahu memasak tp semenjak kebelakang ni  dapur mama k.rose ada pengunjung setia erm.....rupa2nya anak sulung k,rose sendiri bila hendak memasak pastilah DAPUR MAMA jadi rujukkan kalau resipi tak ada dlm DAPUR MAMA barulah dia call k.rose. erm.......renung2lah betapa canggihnya dunia IT sekarang sekurang2nya yg tak pandai memasak boleh jadi pandai asalkan rajin.

BAHAN-BAHANNYA:
1 ekor ikan tenggiri/tongkol /pelayak sederhana besar
8 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 batang bunga kiantan(dblend)*
2 batang bunga kiantan dihiris/potong 2
2 batang serai*
sedikit daun kesum
3 sudu besar kari ikan
asam jawa secukup rasa*
cili kering ikut suka*
(semua bahan-bahan*dblendkan)


CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Tumiskan kesemua bahan2 yang sudah dblend dgn air asam sampai naik bau
2. Kemudian masukkan serbuk kari ikan n masukkan secawan air n masukkan sekali hirisan bunga kiantan
    biarkan sampai mendidih
3.Akhir sekali masukkan ikan n daun kesum, garam dan secukup rasa n kalau terlalu pekat bolehlah
   dtambahkan secawan lagi air pastikan jgn terlalu pekat n terlalu cair

 * TIP untuk melazatkan masakkan bukannya susah bahan2 hendaklah secukupnya n yg kunci utama kelazatan*
  satu2 masakkan ialah KEIKLASAN HATI.........

No comments:

Post a Comment

Followers