BAHAN-BAHANNYA: A
1 EKOR AYAM
I/2 PAKET DAGING CINCANG
2 BIJI KENTANG(DHIRIS DADU)
1 BATANG CARROT(DIHIRIS DADU)
3 BIJI TELOR AYAM (DMASAK)
SEDIKIT KISMIS
SEDIKIT KACANG PUTIH/GAJUS(DPANGGANG/DGORENG)
CARA-CARA MEMBUAT:
1. 3 biji bawang putih n bawang merah dblend kemudian dtumis dgn sedikit minyak kemudian masukkan
daging blend dan sedikit serbuk lada
2. Masukkan kentang dan carrot biarkan sampai masak dan akhir sekali masukkan garam n secukup rasa
3. CUCI TERLEBIH DAHULU AYAM DGN TEPUNG GANDUM kemudian barulah diperapkan dgn
serbuk kunyit,garam dan halia lebih kurang 10 minit sebelum dgoreng dgn minyak yg banyak Sebelum
mengoreng ayam masukkan inti daging dan telor yg sudah dmasak tadi ke dalam perut ayam n bahagian
yg bawah tempat utk mengisi semua bahan2 inti tersebut hendaklah djahit dgn benang terlebih dahulu
sebelum mengorengkan ayam.Api hendaklah sederhana n setiap setengah jam ayam hendaklah dbalitkan
masa menggoreng mengambil masa lebih kurang 1jam
BAHAN-BAHAN UTK MEMBUAT KUAH:
3 BIJI BAWANG BAKONG*
1 TIN TOMATO PURE
3 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
1/2 PAKET SOS CILI
SEDIKIT SERBUK LADA
SEDIKIT GULA
SECUKUP RASA
SEDIKIT SOS TIRAM
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Tumiskan bahan2* yg sudah dblend kemudian masukkan tomato pure kemudian masukkan sos cili,serbuk
lada,gula sos tiram n secukup rasa dan akhir sekali masukkan 1 cawan air dan biarkan sampai mendidih
dan akhir sekali masukkan ayam yg sudah dgoreng tadi.Biarkan ayam dalam kuah tersebut lebih kurang 5
minit supaya ayam menjadi sebati dgn kuah.Kemudian baru dtutupkan api
#CADANGAN MENU INI BOLEH DMAKAN DGN ROTI FRENCH LOAF SEBAGAI GANTIAN NASI#
No comments:
Post a Comment