Thursday, September 8, 2011

AYAM MASAK KUZI.....ALA ARAB

 Salam sejahtera n selamat bersua kembali dpetang khamis .Alhamdulillah syukur dengan apa yg ada...ketenangan yg dberi oleh mu ya allah selain daripada sujud kepada mu berkarya juga dpt memberi ketenangan pada k.rose. berkongsi  sesuatu yg dapat menambah ilmu merupakan satu amal jariah yg dpt memberikan BONUS utk kita dkemudian hari so.....jgnlah merasa tamak dgn ilmu yg kita ada.Kali ini k.rose nak berkongsi satu resipi yg agak istemewa. Kak rose perolehi dari seorang kak ipar yg sememangnya dbesarkan dMEKAH so masakan ini merupakan makanan org arab.Time bulan puasa yg lepas k.rose teringin sangat nak makan AYAM KUZI so k.rose dpt jua akhirnya n time hari raya k.rose buatkan untuk sajian pagi raya.Semua yg makan AYAM KUZI dah tak boleh bercakap yg terkeluar dari mulut mereka ialah SEDAPPPPPPPP...... n bila nak buatkan lagi>>>>>>>>>>>

BAHAN-BAHANNYA:  A
1 EKOR AYAM
I/2 PAKET DAGING CINCANG
2 BIJI KENTANG(DHIRIS DADU)
1 BATANG CARROT(DIHIRIS DADU)
3 BIJI TELOR AYAM (DMASAK)
SEDIKIT KISMIS
SEDIKIT KACANG PUTIH/GAJUS(DPANGGANG/DGORENG)



CARA-CARA MEMBUAT:
1.  3 biji bawang putih n bawang merah dblend kemudian dtumis dgn sedikit minyak kemudian masukkan  
     daging blend dan sedikit serbuk lada
2.  Masukkan kentang dan carrot biarkan sampai masak dan akhir sekali masukkan garam n secukup rasa
3.  CUCI TERLEBIH DAHULU AYAM DGN TEPUNG GANDUM kemudian barulah diperapkan dgn
     serbuk kunyit,garam dan halia lebih kurang 10 minit sebelum dgoreng dgn minyak yg banyak Sebelum    
     mengoreng ayam  masukkan inti daging dan telor yg sudah dmasak tadi ke dalam perut ayam n bahagian
     yg bawah tempat utk mengisi semua bahan2 inti tersebut hendaklah djahit dgn benang terlebih dahulu    
     sebelum mengorengkan  ayam.Api hendaklah sederhana n setiap setengah jam ayam hendaklah dbalitkan   
     masa menggoreng mengambil masa lebih kurang 1jam

BAHAN-BAHAN UTK MEMBUAT KUAH:

3 BIJI BAWANG BAKONG*
1 TIN TOMATO PURE
3 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
1/2 PAKET SOS CILI
SEDIKIT  SERBUK LADA
SEDIKIT GULA
SECUKUP RASA
SEDIKIT SOS TIRAM

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  Tumiskan bahan2* yg sudah dblend kemudian masukkan tomato pure kemudian masukkan sos cili,serbuk
     lada,gula sos tiram n secukup rasa dan akhir sekali masukkan 1 cawan air dan biarkan sampai mendidih
     dan akhir sekali masukkan ayam yg sudah dgoreng tadi.Biarkan ayam dalam kuah tersebut lebih kurang 5
     minit supaya ayam menjadi sebati dgn kuah.Kemudian baru dtutupkan api

#CADANGAN MENU INI BOLEH DMAKAN DGN ROTI FRENCH LOAF SEBAGAI GANTIAN NASI#

No comments:

Post a Comment

Followers