Contributors

Wednesday, November 24, 2010

Mashed Potato

24/11/2010 teringat nak mencuba resipi Mashed Potato ..... maklumlah time ni anak2 bercuti sekolah hari2 kena fikir nak masak apa2...bila dah duduk kt rumah selain bermain palystation n internat mkanlah aktiviti k3. Erm....
kekadang menyeronokkan coz time cuti begini masa mereka kt rumah buat apa saja pasti habis n jgn dpandang dua kali......time saya buatkan Mashed Potato sebelah malam n sebelah pagi saya buatkan mereka spagetti......
kentang lagik dkukus misya dah berkali2 bertanya dah siapkan blom.......n my hubby pulak ada dinner with his friend......so dinner malam mkn Mashed Potato je....... resipi ni saya dapat dari adik ipar yg sememangnya suka memasak.

Bahan-bahan:

1 kg kentang(dkukus/drebus) *lebih bagus dkukus
2 sudu mentega/margerin
1 cawan  susu fresh milk(dipanaskan)
 Garam/lada putih/lada hitam

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.   Rebus/dkukus kentang sampai empuk kemudian dlenyek n masukkan mentega sekali,garam,lada,susu
     (semasa membuat part ini lakukanlah semasa kentang masih panas supaya mentega dpt sebati )
2. Kemudian masukkan kedalam baking dish n ratakan bahagian atas n garis2kan menggunakan garpu untuk
     mencantikkan.lastly  bakarselama 30 min

*CARA-CARA MEMBUAT  GRAVEY:

3 cup stok ayam(kiub ayam)
2 sudu makan mentega
2 sudu makan tepung
sedikit lada putih/lada hitam
Garam/gula secukup rasa
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh olive oil
sedikit Italian Herbs(klau suka)

1.  Cairkan  mentega dgn api yg kecil kemudian masukkan tepung gandum n kacau rata2 masukkan stok
     ayam sedikit2 dan bahan2 yg lain
2.  Didihkan hingga pekat sambil dkacau selalu dgn api yg sederhana.

*Bahagian inilah agak rumit sedikit tp kalau hasilnya nampak ketulan2 tepung senang je tapiskan*

SELAMAT  MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Followers