Ceta punya ceta hari2 bercerita n berkarya amat menyeronokkan berkongsi ilmu adalah salah satu amal jariah tp.......asalkan ilmu yg berfaedah n mendatangkan hasil......lagu dan irama tak boleh dpisahkan begitu jua manusia n muzik tak boleh dpisahkan itu adalah salah satu ketenangan,,,,,,,,selasa 18/1/2010 hari ni k.rose rasa begitu relax n tenang so apa lagi itulah pluang keemasan so jgn lpskan pluang DAPUR MAMA tak beroperasi pada sebelah pagi coz ari ni sibuk dgn urusan anak2. Namun DAPUR MAMA tetap akan beroperasi semula sebelah ptg.....so kesempatan inilah k.rose gunakan coz byk sangat dah pc makanan kt hphone n resipi kat memory k.rose ni yg dah terpekek2 minta dkluarkan TOLONG>>>>>>>>>
Cuaca kat luar masih lagi mendung...........erm tiba2 je k.rose tringat arwah Pak Suhai seorang bapa mentua yg terhebat n terbaik yg pernah k.rose jumpa....... (alfatihah) Menui ini pun salah satu kegemaran beliau......NGAP je jgn berhenti NGAP itulah word yg selalu dguna arwah.
BAHAN-BAHANNYA:
3 keping Tempe*
150gm kacang tanah*
150gm ikan bilis*
8 ulas bawang merah#
4 ulas bawang putih#
sedikit cili kering#
Asam jawa secukup rasa
3 sudu meja gula
sedikit minyak
1 batang serai#
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Kesemua bahan2* dgoreng berasingan n bahan2 bertanda # dblendkan sekali
2. Kemudian bahan2 yang dblend tadi hendaklah dtumis dgn sedikit minyak sampai menguning
3. Masukkan air asam jawa,gula,garam n perasa
4. Akhir sekali masukkan tempe,kacang n ikan bilis tp kenak pastikan gravy itu sudah tidak panas lagik
No comments:
Post a Comment