So ari ni k.rose masak je apa yang ada kat peti sejuk. Kira2 drp apa stock yg ada k.rose bercadang nak masak LONTONG MASAK LEMAK teringat k.rose pd arwah bapa (alfatihah) menu nilah kegemaran arwah.....sampaikan time nak gi Haji pun arwah bapa menyuruh arwah ibu membawa bahan2 resipi ni.....untuk dbawa ke MEKAH
Bahan-bahannya:
1 paket tauhu kering(drendam dlm air)
3 keping mushroom hitam(drendam dlm air)
1 keping soo on(laksa Gerjat sejenis mee halus yg dgunakan dlm sup)
2 biji kentang
Sedikit Udang kering/isi ayam/daging
2 paket santan
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih *
sedikit cili kering (ikut suka)*
*Bahan2 ini hendaklah dblend
2 batang serai (ditumbuk jgn sampai hancur)
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak n tumiskan kesemua bahan2yang dblend tadi n kalu menggunakan udang kering blend
kan sekali bila dah agak menguning masukkan santan n kentang rebuskan sampai kentang menjadi empuk
2. Kemudian barulah masukkan tauhu kering,soo on,kulat dan kalu suka boleh masukkan sayur cobis atau
sayur kacang (ikut suka)
3. Akhir sekali masukkanlah perasa
No comments:
Post a Comment