Contributors

Tuesday, January 11, 2011

Sontong Masak Kari Berkacang



Salam n selamat petang coz time  k.rose melayan dapur kesayangan ni dah sebelah ptg .....selepas selesai tugas.Hari ni  DAPUR MAMA tak beroperasi..... so makan mee kolok je..... memang sedap kalu nak mkn mee.kolok yg sedap dtglah kat MOSS CAFE...pasti menjilat jari......ari ni k.rose nak bercerita n kongsi resipi yg k.rose buat semalam. ERM dah lama k.rose tringat masakan arwah ibu k.rose arwah ibu selalu memasakan resipi ni utuk k.rose so baru sekarang k.rose jumpa resipi yg sebetulnya.....kira2 seminggu yg lps time bertandang kat umah mak saudara adik kepada arwah ibu dgn panggilan c.muhib  so bila dah bersembang k.rose memang tak ada topic lain selain makan n masakan  org tua dulu2 memang pandai memasak....so ceta punya ceta c.muhib pun bagilah resipi ni......terima kasih daun keladi kalau ada resipi yg sedap boleh bagi lagi.

Bahan-bahannya:

2 ekor sontong kembang
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia (sebesar ibu jari)*
sedikit lengkuas*
2 batang serai*
3 sudu kari ikan ADABI
200gm kacang tanah(yg dah dpanggang n dkupas kulit)blendkan
Asam jawa secukup rasa
2 sudu makan gula
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya:
1. Blendkan kesemua bahan2 * kemudian tumiskan dgn sedikit minyak sampai naik
2. Masukkan serbuk  kari n air asam jawa
3. Kemudian masukkan sontong(pastikan sontong dcelur dgn air panas utk mengurangkan air yg dhasilkan
    oleh sontong tersebut)
4. Biarkan sontong berebus sampai masak n akhir sekali masukkan kacang yg sudah dblend tadi
    garam secukup rasa n jgn lupa  KASIH SAYANG




*satu lagi menu tambahan utuk SONTONG MASAK KARI BERKACANG  lebih sedap kalu dmakan dgn SAMBAL BELACAN UDANG  GALAH yummy....yummy mak mentua lalu pun tak perasan* so resipi tambahan insallah akan k.rose uploard kan nanti. Selamat mencuba n selamat menjamu selera

No comments:

Post a Comment

Followers