Tuesday, January 11, 2011
Sontong Masak Kari Berkacang
Salam n selamat petang coz time k.rose melayan dapur kesayangan ni dah sebelah ptg .....selepas selesai tugas.Hari ni DAPUR MAMA tak beroperasi..... so makan mee kolok je..... memang sedap kalu nak mkn mee.kolok yg sedap dtglah kat MOSS CAFE...pasti menjilat jari......ari ni k.rose nak bercerita n kongsi resipi yg k.rose buat semalam. ERM dah lama k.rose tringat masakan arwah ibu k.rose arwah ibu selalu memasakan resipi ni utuk k.rose so baru sekarang k.rose jumpa resipi yg sebetulnya.....kira2 seminggu yg lps time bertandang kat umah mak saudara adik kepada arwah ibu dgn panggilan c.muhib so bila dah bersembang k.rose memang tak ada topic lain selain makan n masakan org tua dulu2 memang pandai memasak....so ceta punya ceta c.muhib pun bagilah resipi ni......terima kasih daun keladi kalau ada resipi yg sedap boleh bagi lagi.
Bahan-bahannya:
2 ekor sontong kembang
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia (sebesar ibu jari)*
sedikit lengkuas*
2 batang serai*
3 sudu kari ikan ADABI
200gm kacang tanah(yg dah dpanggang n dkupas kulit)blendkan
Asam jawa secukup rasa
2 sudu makan gula
Sedikit garam
Cara-cara membuatnya:
1. Blendkan kesemua bahan2 * kemudian tumiskan dgn sedikit minyak sampai naik
2. Masukkan serbuk kari n air asam jawa
3. Kemudian masukkan sontong(pastikan sontong dcelur dgn air panas utk mengurangkan air yg dhasilkan
oleh sontong tersebut)
4. Biarkan sontong berebus sampai masak n akhir sekali masukkan kacang yg sudah dblend tadi
garam secukup rasa n jgn lupa KASIH SAYANG
*satu lagi menu tambahan utuk SONTONG MASAK KARI BERKACANG lebih sedap kalu dmakan dgn SAMBAL BELACAN UDANG GALAH yummy....yummy mak mentua lalu pun tak perasan* so resipi tambahan insallah akan k.rose uploard kan nanti. Selamat mencuba n selamat menjamu selera
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment