Contributors

Monday, January 17, 2011

Ayam Penyek Yaya

Walaupun tak cantik namun tetap menawan hati cobalah saya.......AYAM PENYEK YAYA
Pagi2 minggu yg membahagiakan coz ari ni adalah ari cuti2 bersama family...... terasa malas nak bangun seluruh anggota badan terasa sakit coz lps durut semalam bagaikan rasa cam...... digiling oleh jentera berat.....erm walaupun ari minggu namun tugas masih tetap setia menanti n trus menanti.......cuma tugas SUPIR je off coz anak2 tak bersekolah.Semalam dah bli brg2 utuk resipi AYAM PENYEK NADYA coz teringin pulak nak makan Ayam Penyek.Sebelum ni pun k.rose dah upload resipi yg satu tp yg ni lain pulak cara membuat.....tuan punya resipi ni memang handal juga dlm bab masakan .Kalau dah ibunya sememang pakar masakan so kemana tumpah kuah kalau tak ke nasi......Terima kasih ibu mentua yg dkasihi.....Khazanah inilah yg cuba saya kongsikan  insallah sampai ke anak cucu cicit n pada sahabat handai........tiada harta lain yg dpt saya kongsi utk anda semua.Kalau dah berceloteh erm.......tak boleh berhenti or kalau bahasa swk tu NGEREPAK. he....he....

BAHAN-BAHAN:
6 KETUL PAHA AYAM
10 ULAS BAWANG MERAH*
5 ULAS BAWANG PUTIH*
HALIA SEBESAR IBU JARI*
2 BATANG SERAI
3 SUDU MEJA JINTAN MANIS*
3 SUDU MEJA JINTAN PUTIH*
2 SUDU KETUMBAR*
SEDIKIT KUNYIT HIDUP*
1/2 KG KELAPA PARUT

CARA-CARA MEMBUATNYA:

1.  AYAM DCUCI BERSIH N DPERAPKAN DGN BAHAN2* (DBELEND) SELAMA 3 JAM
     KALAU PERAP SEMALAMAN PUN LEBIH BAGUS.KEMUDIAN PASTIKAN AYAM INI  
     DMASUKKAN KEDALAM PERIUK SEHINGGA KERING N JGN DMASUKKAN AIR    
     TAMBAHAN( SUPAYA AYAM MENJADI LEMBUT)
2.  KEMUDIAN BARULAH DGORENGKAN AYAM TERSEBUT  SAMPAI MENGUNING DGN
     API YANG PERLAHAN.
3.  SELEPAS ITU DGORENGKAN KELAPA PARUT SAMPAI GARING JUGA
4.  BILA DAH NAK MAKAN TABURKAN KELAPA YG  DGORENG TADI KEATAS AYAM
    TERSEBUT

#TOSKAN KELAPA YANG SUDAH DGORENG TADI N LETAKKAN KEATAS KERTAS MINYAK SUPAYA TIDAK TERLALU BERMINYAK#


KALAU DAH ADA AYAM PENYEK KENAKAH DMAKAN DGN SAMBAL TOMATO BERULAM KAN TIMUN...KOBIS.... ERM SEDAP....SEDAP..... JANGAN PANDANG BELAKANG
(Pada tuan punya resipi ini saya pohonkan kemaafan kiranya ada yg lebih n kurang namun bagi saya tetap sedap selagi dbuat dgn  KASIH SAYANG n KEIKLASAN

No comments:

Post a Comment

Followers