Assalammualaikum n selamat pagi......n selamat sejahtera pagi Jumat dah tak terasa dah nak penghunjung minggu.....semalam k.rose watkan majlis baca tahlil utuk kedua arwah ibubapa n ayah mentua k.rose......kiranya tanpa drancang awal2 tiba2 je anak k.rose yg no 2 sms katanaya terlalu rindu dgn arwah nnek..... ALFATIHAH so k.rose on je
n trus kedapur mengabas stock2 yg ada dlm petisejuk.Dalam masa 2 jam Kari Ayam n Roti jala serta K.tiaw kerang dah siap oleh DAPUR MAMA tp dapur k.rose usah nak dcakap cam KAPAL PECAH.....or rebak anyut je.....
BAHAN-BAHANNYA:
700GM TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELOR
SEDIKIT GARAM
6 CAWAN SANTAN (KALU TERLALU PEKAT BOLEH TAMBAHKAN SANTAN)
SEDIKIT PEWARNA KUNING
*KEPEKATAN ADUNAN INI TIDAKLAH TERLALU PEKAT *
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. PUKUL TELOR KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN N SEDIKIT2 MASUKKAN TEPONG
KALAU DMASUKKAN SEKALI ADUNAN INI AKAN MENJADI BERKETUL2
2. MASUKKAN GARAM N AKHIR SEKALI MASUKKAN PEWARNA KUNING SEDIKIT
3. TAPISKAN KE DALAM MANGKUK .CUBA ADUNAN MENGGUNAKAN ACUAN . JIKA
ADUNAN PEKAT TAMBAHKAN AIR.KERANA JENIS TEPUNG GANDUM BERBEZA
4. SEDIAKAN KUALI LEPER DIATAS API
5. SAPUKAN PERMUKAAN KUALI DGN MINYAK MENGGUNAKAN DAUN PANDAN YG
DICARIK SEDIKIT DAN DIIKAT
6. AKHIR SEKALI MULALAH MENJALA
RESIPI -RESIPI AKAN DATANG
SEA FOOD TIGA RASA |
NASI GORENG KAMPONG |
MEE BELACAN |
MIDIN TUMIS BELACAN |
UDANG MASAK KUNYIT |
K.TIAW KERANG |
IKAN TERUBOK KUKUS KICAP |
KACHERI TERUNG |
SAMBAL SATAY |
IKAN TENGGIRI MASAK BELIMBING |
No comments:
Post a Comment