Contributors

Thursday, February 17, 2011

PUDING MARBLE JAGUNG

Salam satu Malaysia n apa kabar... semuga sentiasa dbrkati allah tengahari Jumaat agaknya dah beres separuh daripada tugasan harian.....semalam k.ros watkan Puding Marble Jagung utuk dbawa kat rumah sepupu suami yg baru pindah rumah baru. kiranya dlm minggu ni k.rose memang sibuk dgn tugasan yg tak habiz2....... tuhan saja yg mengetahui betapa rindu k.rose dgn DAPUR MAMA n byk
lagi resipi2 yg k.rose tak kesempatan nak share kt sini


BAHAN-BAHANNYA:
35GM AGAR-AGAR
2000ml air
480gm gula
1 tin susu cair
1 tin jagung tin(blend kalau menguna yg berbiji)
8 sudu meja tepung kastard
5 sudu meja coklat powder



CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  REBUSKAN AGAR2 DGN AIR SAMPAI AGAR2 MENJADI HANCUR KEMUDIAN
     MASUKKAN GULA
2.  APABILA GULA DAH AGAK HANCUR BARULAH DMASUKKAN JAGUNG
3.  TEPUNG KASTARD DBANCUH DGN SUSU CAIR SUPAYA TIDAK BERLAKU KETULAN
     PADA ADUNAN INI
4.  TAPISKAN N MASUKKAN KEDLM AGAR2 TADI SAMBIL DKACAU PERLAHAN DGN
     MENGUNAKAN API YANG SEDERHANA
5. AMBIL LEBIH KURANG 5 SENDUK DARIPADA ADUNAN TADI N CAMPURKAN DGN
    SERBUK KOKO
6. TUANGKAN ADUNAN ASAL KEDALAM ACUAN KEMUDIAN TOMPOK2KAN WARNA
    COKLAT KEATAS ADUNAN ASAL
7. AKHIR SEKALI GUNAKAN BEKAS LIDI SATAY UTUK MEMBUAT CORAK ATAS ADUNAN
    INI.CORAKLAH DGN FREE STYLE..... PASTI AKAN MENJADI

No comments:

Post a Comment

Followers