Salam satu Malaysia n apa kabar... semuga sentiasa dbrkati allah tengahari Jumaat agaknya dah beres separuh daripada tugasan harian.....semalam k.ros watkan Puding Marble Jagung utuk dbawa kat rumah sepupu suami yg baru pindah rumah baru. kiranya dlm minggu ni k.rose memang sibuk dgn tugasan yg tak habiz2....... tuhan saja yg mengetahui betapa rindu k.rose dgn DAPUR MAMA n byk
lagi resipi2 yg k.rose tak kesempatan nak share kt sini
BAHAN-BAHANNYA:
35GM AGAR-AGAR
2000ml air
480gm gula
1 tin susu cair
1 tin jagung tin(blend kalau menguna yg berbiji)
8 sudu meja tepung kastard
5 sudu meja coklat powder
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. REBUSKAN AGAR2 DGN AIR SAMPAI AGAR2 MENJADI HANCUR KEMUDIAN
MASUKKAN GULA
2. APABILA GULA DAH AGAK HANCUR BARULAH DMASUKKAN JAGUNG
3. TEPUNG KASTARD DBANCUH DGN SUSU CAIR SUPAYA TIDAK BERLAKU KETULAN
PADA ADUNAN INI
4. TAPISKAN N MASUKKAN KEDLM AGAR2 TADI SAMBIL DKACAU PERLAHAN DGN
MENGUNAKAN API YANG SEDERHANA
5. AMBIL LEBIH KURANG 5 SENDUK DARIPADA ADUNAN TADI N CAMPURKAN DGN
SERBUK KOKO
6. TUANGKAN ADUNAN ASAL KEDALAM ACUAN KEMUDIAN TOMPOK2KAN WARNA
COKLAT KEATAS ADUNAN ASAL
7. AKHIR SEKALI GUNAKAN BEKAS LIDI SATAY UTUK MEMBUAT CORAK ATAS ADUNAN
INI.CORAKLAH DGN FREE STYLE..... PASTI AKAN MENJADI
No comments:
Post a Comment