BAHAN-BAHANNYA:
500gm isi ikan tenggiri(dtumbuk halus)
1/2 batang carrot (dparut halus)
1 inci halia (dihiris halus)
3 sudu besar tepung jagung
sedikit garam,lada,perasa
2 keping asam gelugor
3 ulas bawang merah*dihiris nipis
2 ulas bawang putih*dihiris nipis
1 ikat sauhoon(laksa gerjat)
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Campurkan isi ikan dgn carrot yang sudah dparut halus dgn tepung jagung,garam,serbuk lada dan perasa
halia (kalau tangan terasa melekat dgn adunan tadi celupkan tangan dgn air selepas itu bulat2kan adunan
saiz bebola mengikut kesukaan)
2. Tumiskan bahan2 yang sudah dihiris tadi sampai menguning masukkan air lebih kurang n asam keping
sekali biarkan mendidih kemudian masukkan bebola ikan.
3. Perasa secukup rasa n akhir sekali masukkan sauhoon