Contributors

Monday, August 22, 2011

AYAM MASAK MASALAH........ M.JAH

BAHAN-BAHANNYA:
2 BIJI BAWANG BESAR(DGORENGSAMPAI KUNING)
3/4 BOTOL TOMATO SOS
SUSU CAIR/YOGURT
1 EKOR AYAM YG SUDAH DPOTONG KECIL
HALIA SECUKUPNYA(2 INCI)
10 ULAS BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT REMPAH TUMIS

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  AYAM DIPOTONG SESUKA HATI DAN DIBERSIHKAN.HALIA DIKISARKAN HALUS DAN
     DIGAULKAN DGN AYAM YANG SUDAH DIPOTONG TADI.GAULKAN  RATA2.TAMBAH
     KAN SEDIKIT TEPUNG KUNYIT SEDIKIT.BIARKAN SELAMA 10 MINUT LEPAS ITU
     BARULAH DIGORENGKAN SATU PERSATU SAMPAI HABIS

CARA-CARA MEMBUAT KUAHNYA:
1.  TUMISKAN BAWNG MERAH,BAWANG PUTIH,REMPAH TUMIS CILI YG SUDAH DIKISAR
     HALUS TADI SAMPAI KUNING,SETELAH ITU BARULAH TUANGKAN TOMATO DAN
     BAWANG BESAR YANG SUDAH DIGORENG DAN DIKISAR TADI SERTA TUANGKAN
     SUSU/YOUGART SEDIKIT BIARKAN SAMPAI MENDIDIH DAN TAMBAH SEDIKIT AIR
     DAN BIARKAN SAMPAI PEKAT.SELEPAS ITU BARULAH DIMASUKKAN AYAM YG
     DIGORENG TADI BIAR SAMPAI MENDIDIH DAN DIHIDANGKAN BERSAMA BUAH
     TOMATO SEBAGAI HIASAN.


RICH FRUIT CAKE

Salam sejahtera dpagi selasa n hari ke23 Ramadan so macam mana  segala persiapan utuk menyambut AIDIL FITRI  kanak-kanaklah yg paling seronok dgn pakaian baru n kasut baru.Teringat k.rose zaman kanak2 dulu pagi2 dah bangun  dgn kasut n baju baru.Sebelum raya pun dah hari2 dcuba sengaja untuk NGEGEH(menunjuk)>Selain itu time bulan puasa yg paling k.rose suka ialah ramai org yg berjual suntong bakar dulu harga cuma 20ct ....selepas sembahyang terawih terus je membeli suntong bakar.Yang uniknya suntong bakar yg djual tepi2 jln cuma ada time bulan puasa .......Erm.....time beginilah kita selalu teringat org yg kita sayangi alfatihah untuk kedua arwah ibubapa k.rose n ayah mentua yg dkasihi.
Kali ni k.rose nak share satu resipi yg pertama kali k.rose buat erm memang SEDAPPPP kalu tak sedap takkanlah my hubby berbuka puasa dgn kek ni.Terima kasih pada sister in law kerana sudi share resipi yg dberi nama RICH FRUIT CAKE
buatlah untuk org yg tersayang.......penuh kasih sayang for u my lovely hubby n love u forever

BAHAN-BAHANNYA;
375GM BUTTER
350GM GULA KASAR
9 BIJI TELOR
500GM TEPONG GANDUM
2 KG MIX FRUITS
2 SUDU TEH SERBUK CINAMON
                                                                                                                 

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  MENTEGA DPUKUL DGN GULA SAMPAI MEMUTIH JGN SAMPAI KEMBANG
2.  KEMUDIAN MASUKKAN TELOR SATU PERSATU DGN KELAJUAN SEDERHANA
3.  KESEMUA MIXED FRUIT HENDAKLAH DGAUL DGN TEPONG DAN CINAMON SEBELUM
     DMASUKKAN KEDALAM ADUNAN TADI.KACAULAH DGN MENGUNAKAN TANGAN
     UNTUK MENDAPAT HASIL YG BAIK.
4.BAKAR DGN API BAWAH DGN 120C SELAMA 2 JAM

*KALAU NAK RASA LEBIH SEDAP LAGI BUATLAH LEBIH AWAL SUPAYA IANYA MENJADI LEBIH MOIST/LECAH*
                                                                                 

Sunday, August 21, 2011

ROASTED CHICKEN WITH CHEESE

Salam sejahtera bersua lagi n lagi,,,, selagi nafas masih berhembus n nadi masih berdenyut selagi itulah k.rose akan terus berkarya dalam blog D.MAMA n selagi masih ada pengunjung...... kali ini akan k.rose  paparkan satu resipi yg kali pertama k.rose buat n sebenarnya nak testkan oven baru yg dbeli oleh hubby tersayang.Hubby k.rose macam tau je apa yg k.rose suka n mahu walaupun oven tersebut taklah begitu mahal tp k.rose seronok dpt membuat ROASTED CHICKEN mcm ayam KENNY ROGER kata anak2 k.rose so insallah dlm paparan akan dtg k.rose nak share satu lagi resipi AYAM MASAK KUZI tp sebelum tu biarlah k.rose cuba dahulu n kalau sedap k.rose akan share pada anda semua.Salah satu prinsip k.rose ialah kepuasan dlm satu2 masakan n klau rasa dah cukup puas dgn kelazatan masakan tersebut barulah k.rose akan paparkan dlm blog D.MAMA


BAHAN-BAHANNYA:
1 EKOR AYAM(DCUCI DGN TEPUNG GANDUM)
10 BIJI BAWANG MERAH*
6 BIJI BAWANG PUTIH*
4 BATANG SERAI*
2 INCI HALIA*
2 SUDU SERBUK JINTAN MANIS *
2 SUDU SERBUK JINTAN PUTIH*
2 SUDU KETUMBAR*
SEDIKIT MADU(UTK DSAPU KEATAS AYAM)
SEDIKIT  SOS LADA HITAM
SEDIKT SERBUK LADA HITAM
GARAM N SECUKUP RASA
(KESEMUA BAHAN2* HENDAKLAH DBLEND)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.   Cucikan ayam dgn tepung gandum kemudian dcuci dgn air dan toskan
2.   Blendkan kesemua bahan2 * campurkan dgn serbuk lada hitam n sos lada hitam
3.   Perapkan ayam dgn bahan2 ini lebih kurang 2 jam barulah dbakar
4.   Setelah dbaka dgn suhu 180c dlm masa 45 minut selepas itu sapukan ayam tersebut dgn bahan2 lebih
      marinate.
5.   Grillkan lebih kurang 1 jam 30 minut bergantung pd besar ayam tersebut
6.   Lebihan  marinate boleh dbuatkan sebagai kuah keatas ayam ini
7.   Tumiskan bahan2 marinate tadi dgn sedikit minyak  n kalau suka masukkan 4 biji buah tomato
8.   Apabila buah tomato tersebut dah menjadi lembut masukkan sos blackpaper
9.   Masukkan kentang yg sudah dgoreng dan aklhir sekali masukkan garam,gula n secukup rasa
10. Keluarkan ayam dari oven dan parut kan cheese mozarella keatas ayam tersebut kemudian bakar sekejap
11. Akhir sekali tuangkan kuah keatas ayam tersebut
  

Thursday, August 18, 2011

BEEF STEAK WA......wa

TAK SEINDAH NAMA TP SEDAPPPPP.......


Salam ramadan n selamat pagi untuk semua pengunjung D.MAMA  erm pejam celik dah tak terasa dah masuk hari yg 19 ramadan. Sudah pasti surirumah n kaum ibu tgh sibuk membuat persiapan menyambut AIDIL FITRI. Pgi ini k.rose nak  share satu resipi yg k.rose buat time berbuka semalam.SEDAPPPP.....memamg sedap ibu... itulah kata -kata yg terkeluar dari mulut anak2 k.rose.Walaupun pc nampak tak seberapa namum rasanya memang SEDAPPPPP  maklumlah time pc ni dambik time dah nak berbuka puasa .But anyway coba dulu n baru tahu hasilnya.
BAHAN-BAHANNYA:
1 kg daging(seeloknya gunakan daging yg bhgian paha)
2 inci halia*
10 biji bawang merah*
6 biji bawang putih*
6 biji buah tomato
5 sudu besar sos blackpapper
Sedikit lada hitam*
2 sudu makan gula
Garam n gula secukup rasa
(*blend kesemua bahan2 ini)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  Potongkan daging sederhana nipis kemudian kelar2kan/dtumbuk dgn pemukul supaya daging tersebut
     tidak menjadi keras apabila masak nanti.
2.  Tumiskan kesemua bahan2* sampai naik bau kemudian masukkan daging dan biarkan daging berebus
     lebih kurang 1 jam tambahkan air kalau agak kering
3. Masukkan buat tomato dan biarkan berebus lagi
4. Akhir sekali msukkan sos lada hitam,gula ,garam dan secukup rasa
5. Biarkan daging ini masak sampai pekat kuahnya

#CADANGAN:  BEEF STEAK INI SESUAI DMAKAN DGN ROTI FRANCE LOAF/DIMAKAN SEBAGAI MENU HIDANGAN UTUK BERBUKA PUASA #
K.ROSE SELALU MEMBERITAHU ANAK2 K.ROSE MEMASAK MASA BULAN PUASA INI
MAKANAN AKAN RASA DUA KEMUNGKINAN MAKANAN AKAN RASA TAWAR ATAU TERLALU MASIN HE...HE...HE... TP SO FAR APA YG K.ROSE MASAKAN O.K JE BAGI ANAK2






Monday, August 15, 2011

COOKIES CHOC.CHIP MAMA


 SALAM CERIA SELALU UNTUK SEMUA PENGUNJUNG BLOK D.MAMA SELAMAT BERPUASA N SELAMAT HARI RAYA .DAH KE BUAT PERSIAPAN UNTUK MENYAMBUT AIDIL FITRI.....SEBAIK2NYA BUATLAH ALA KADAR SO TIME MACAM NI MULALAH KAUM SURI MULA  MENEROKAI BLOG2 RESIPI KEK N BISKUT TP ITU PUN UNTUK YG BERMINAT NAK MEMBUAT SENDIRI....TP KALI NI APA YG MENGELIRUKAN SURI RUMAH YALAH ISU BUTTER GOLDEN CHURN TP MEMANG DAH DISAHKAN PRODUCT TERSEBUT TAK HALAL SO BUATLAH SENDIRI DIMANA TIDAK ADA KERAGUAN N KESAHIHAN SELAIN KITA MENDAPAT KEPUASAN HASIL BUATAN SENDIRI TP BAGI YG BEKERJA MEMANG TAK ADA PILIHAN KENA BLI KEK ATAU BISKUT YG DJUAL DPASARAN
KALI INI K.ROSE RASA PERTAMA KALI K.ROSE UPDATE RESIPI BISKUT DLM BLOG D.MAMA SEMPENA NAK MENYAMBUT AIDIL FITRI
SETIAP KALI HARI RAYA K.ROSE N ANAK2 DAH MENJADI KEMESTIAN MEMBUAT RESIPI INI
TERIMA  KASIH  KEPADA SUNFRUIT ROSLIANA YG SUDI MEMBERIKAN RESIPI COOKIES CHOC.CHIP MAMA
SIMPLE N SEDAPPPPPPPP PASTIKAN ANDA MENCUBA SO BARU TAHU HASILNYA

BAHAN-BAHAN A:

250GM  MENTEGA
160GM  GULA  HALUS
1 BIJI  KUNING   TELUR
1  SUDU TEH  ESSEN  VANILLA

BAHAN-BAHAN B:

230GM  TEPUNG   GANDUM
20GM  COCO  POWDER
100GM  CHOCOLATE  CHIPS
50GM  NESTUM

CARA-CARA  MEMBUATNYA:

1.  TEPUNG  +  COCO POWDER DIAYAKKAN
2.  MENTEGA  +  GULA  KUNING  TELOR  +  ESSEN  VANILLA
3.  CAMPURKAN  NESTUM+CHOCLATE  CHIPS
4.  CANTUMKAN BAHAGIAN 1+2+3  SEKALI  DAN  AKHIR  SEKALI BULAT2KAN DAN  TEKANKAN  MENGGUNAKAN  GERPU
5.  BAKARLAH MENGGUNAKAN API YG SEDERHANA 180C  SELAMA 30 MINUT(LEBIH KURANG)

Thursday, August 11, 2011

DAGING GORENG BEREMPAH


DAGING GORENG  BEREMPAH


Assalammualaikum sukur alhamdulillah kita masih sampai disini.Hari ini dah masuk hari ke12 kita berpuasa.Dua hari lps k.rose sekeluarga baru je balik dari melawat anak sulung n cucuanda tersayang.Dah alang2 berada d K.L k.rose n family shopping utk hari raya.Rombongan c.kiah begitu seronok sekali. Dua hari sebelum tu k.rose coba rekakan satu resipi DAGING GORENG BEREMPAH almaklumlah bulan puasa mcam ni dah perbagai2 dah resipi dah dbuat demi anak2 yg baru belajar puasa.....keutaman utk mereka ddahulukan. N kebiasaan d bulan puasa cam ni k.rose jaranglah nak berbeli juadah dbazar . Satunya pembajiran disebabkan kerabunan mata n kualiti juga kenak diambil berat so sedap tak sedap buat sendiri tp kepuasan yg kita dpt.....



BAHAN-BAHANNYA:
500gm daging (dhiris sederhana kemudian dtumbukkan/dkelar2 dgn pisau)
2 sudu teh serbuk jintan manis*
2 sudu teh serbuk jintan putih*
sedikit ketumbar biji*
3 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 batang serai*
sedikit halia*
2 biji telor
2 sudu tepung jagung
(*blendkan kesemua bahan2 ini)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Cucikan daging kemudian toskan
2. Masukkan kesemua bahan2* yg sudah dblend n masukkan garam n secukup rasa
3. Ditempat yg lain pukulkan telor n masukkan tepung jagung dan masukkan kedlm mangkuk daging
4. Biarkan berperap lebih kurang setengah jam sebelum dgoreng

(RESIPI NI JUA SESUAI UTK IBU DLM PANTANG)
SELAMAT MENCUBA WALAUPUN RUPA TAK CANTIK TP RASA TTAP SEDAPPPPP
PASTI NAK LAGIKKKKKKKKK

Wednesday, August 3, 2011

TEMPOYAK GORENG.......memang sedappppppppppppp


Cereta lagi sampai akhir hayat n sampai nafas berhenti baru tamat cerita ini...... salam sejahtera dpagi khamis
n selamat berpuasa....pagi ni k.rose baru je selesai membuat kek lapis sarawak n akan dpasarkan oleh anak sulong k.rose ke k.l tp kali ni k.rose nak share satu resipi yg k.rose buat 2 hari lps. Resipi ni memang senang je nak buat tp memanglah senang utk org yg pakar memasak tp k.rose saja nak simpankan resipi ini dlm blog d.mama sekadar utk simpanan utk anak2 k.rose mungkin satu ketika nanti dpt membantu or sebagai  bahan rujukkan pada mereka  erm......time tu k.rose mungkin dah pejam or dah tak igat lagi resipi2 masakan  kegemaran mereka.So dgn adanya zaman IT ni  senang je.....

BAHAN-BAHANNYA:
2 SENDOK TEMPOYAK (YG SUDAH AGAK MASAM)
2 BIJI CILI HIDUP*
2 BIJI BAWANG MERAH*
1 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT MINYAK
250GM IKAN BILIS(DGORENGKAN)/UDANG HIDUP DBUANG KULIT
SEDIKIT GULA

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.  TUMIS KESEMUA BAHAN* KEMUDIAN MASUKKAN UDANG(klau menggunakan udang)
     N MASUKKAN TEMPOYAK N KACAU KEMUDIAN .MASUKKAN IKAN BILIS  N
     TAMBAH SECUKUP RASA.kalau minyak agak kering boleh dtambahkan coz time mengoreng
     tempoyak memang memerlukan minyak yg lebih kerana dgn minyak boleh menjadikan tempoyak goreng
     menjadi tahan lama dsimpan n pastikan tempoyak goreng masak secukupnya



Tuesday, August 2, 2011

DAPUR MAMA

DAPUR MAMA

PEMBUKA SELERA DBULAN RAMADAN.....kerabu mangga ala wa2

Salam sejahtera n selamat berpuasa pada rakan 2semua alhamdulillah dah masuk hari kedua berpuasa semuga allah memberi kesihatan yg baik agar kita dpt mengumpul seberapa byk pahala n mengurangkan seberapa banyak dosa dbulan yg mulia ini.......kesempatan ini juga k.rose pohon jutaan kemaafan sekiranya terdapat silap dan salah sepanjang kita menjadi sahabat dalam  alam maya ini
kali ini k.rose nak share satu resipi KERABU MANGGA ALA WA2 yg dpelajari dari seorg k.ipar yg pakar memasak n dkalangan anak2 saudaranya beliau memang dsukai kerana suka melayan kerenah anak-anak saudaranya



selain daripada berkongsi resipi k.rose jua suka nak sharekan sesuatu yg k.rose minat seperti lagu datas ini.Sambil berceloteh sambil mendengar lagu dpt memberi idea lebih byk lagi.Tp kalau dah byk sangat takut juga pula pembaca menjadi BOSAN

BAHAN-BAHANNYA:
1 BIJI SEDERHANA BUAH MANGGA
1 BATANG BUNGA KIANTAN
SEDIKIT BUNGA KUNYIT
SEDIKIT UDANG KERING(DTUMBUK HALUS)
SEDIKIT BELACAN*
5 BIJI CILI THAI*
1/2 BIJI JUS BUAH LEMON
3 ULAS BAWANG MERAH(DHIRIS NIPIS)
200GM KELAPA PARUT (DBUAT MCM KERISIK TP JGN MASAK SGT)
200GM KACANG TANAH(DTUMBUK SEDANG2)
SEDIKIT GARAM N PERASA

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. BAHAN * DITUMBUK SEKALI KEMUDIAN DGAUL DGN BUAH ASAM YG SUDAH
    DCINCANG KEMUDIAN CAMPURKAN KESEMUA BAHAN2 YG SUDAH DHIRIS HALUS
2. AKHIR SEKALI MASUKKAN JUS LEMON N MASUKKAN SECUKUP RASA

#SELAMAT MENCUBA N SELAMAT BERPUASA#















Followers