Contributors

Monday, June 27, 2011

KASIH SEORG NANNY

WAJAH ARMAN DHARI LAHIRNYA 
Detik berdetik masa berputar hari berganti hari tanggal 23/06/2011   Mohd Arman genap 1 bulan .Erm......detik perpisahan kian terasa ARMAN akan pegi mengikut ayah dan bondanya menetap d kl maka tinggal kami dalam kesunyian...... masa berlalu begitu pantas......tp ARMAN tetap dhati kami semua>>>>>>>>>semakin ARMAN membesar kulitnya semakin gelap.....hitam2 si tompok manggis makin hitam dpandang manis.NANNY doakan semuga ARMAN menjadi anak yg solehah....n jd  budak yg baik2 .Pasti ARMAN akan rindu dgn dodai n tangan NANNY nya yg empuk  n untuk bondanya kena hafalkan lyric dodoi bonda mu ini .SALATULLAH SALAMUALLAH ALA NABI RASULLAH......
NANNY SAYA SUDAH BESAR 1 MONTH
ARMAN N AUNTY ABY N MAKSU




ARMAN MENGANTOK DSIANG HARI 
 





NANNY I LV U
BERAT SAYA DAH BERTAMBAH 4.65KG MINUMLAH SUSU IBU

NANNY N ME
*Untuk anakandaku eiva hampir selesai sudah tugas ibu sebagai bidan terjun selama anda dlm pantang .Segala petua n basic yg dajar oleh nnek Hajjah Rajanah dah bonda turunkan pada anda...... so jadikanlah ya sebagai pedoman untuk masa2 akan datang.......mungkin time tu nanti ibu dah tak larat.Akhir sekali bonda ingin pohonkan kemaafan seandai ada silap n salah yang menguris hati  sepanjang eiva dlm pantang.Anyway bonda happy coz berkesempatan menjadi BIDAN TERJUN untuk anakanda EIVA N ARMAN*
Ingat pesanan nenekanda:KECANTIKKAN LAHIR DARI DALAMAN

Monday, June 13, 2011

MEE HOON BELACAN


Salam ceria n apa kabar dpetang Isnin ari pertama bermulanya hari persekolahan n dah masuk ari ke 22 dlm pantang bagi anak sulung k.rose cuaca kat luar mendung je n kejab panas........tugasan sebagai seorg suri memang tak bisa habis kecuali time tido je keja terhenti wat seketika......bila bangun sambung semula itulah kehidupan.....pejam celik dah pertengahan 2011 so kadang2 k.rose terfikir jua apa pula ceta n sejarah yg akan terlakar utuk tahun2012 alhmadulillah tahun2011 k.rose menerima bakal menantu kedua n seorg cucu pertama.
Biar jelah masa beredar n kita serah pada yg esa yg maha mengetahui.....so kali ni k.rose nak coretkan satu resipi yg agak  istemewa n sedap sememangnya resipi ni termasyur dkalangan org2 cina coz masyarakat kita berbilang bangsa ..... so masakan pun berbagai jenis.Resipi yg k.rose maksudkan ialah MEE HOON BELACAN.......resipi ni memang sesuai utk golongan yg suka nak berdiet n suka yg simple2 je....tp tak semua org yg suka.......coz resipi ini menggunakan belacan tp sesuai sgt utk yg suka makan belacan....tp kena 
gunakan belacan yg bagus n berkualiti barulah hasilnya sedapppppppppppppp

BAHAN-BAHANNYA: (Kuah MEE HOON BELACAN)
8 ULAS BAWANG PUTIH*
6 ULAS BAWANG MERAH*
CILI KERING(IKUT SUKA)*
150GM BELACAN(Dibakar sekejab)*
100 GM UDANG KERING*
GULA APONG/GULA MELAKA/GULA
SEDIKIT ASAM JAWA*
2/3 SUDU CUKA (BOLEH DGANTIKAN DGN AIR ASAM JAWA)
TEPUNG JAGUNG (UTK KEPEKATAN)
*Kesemua bahan2 ini hendaklah dblend)

1. Panaskan periuk kemudian masukkan cuka n masukkan bahan2 yg sudah dblend tadi kemudian masuk
    kan lebih kurang 2 liter air biarkan mendidih sampai agak masak
2. Masukkan gula n perasa secukup rasa
3.Akhir sekali masukkan tepung jagung utk kepekatan tp jgn lupa kecilkan api sambil dkacau
TIP:RASANYA HENDAKLAH SECUKUP RASA PEDAS,MANIS N MASIN mesti ada
n kalau kuah ini dbiarkan semalaman lagi sedap


BAHAN-BAHAN UTK HIASAN
1 paket mee hoon
2 biji buah timun(dihiris halus)
2 ekor sontong kembang
Telor ayam/telor padi(drebus)
2 biji bawang besar(dhiris halus)
limau kasturi
sedikit kacang tanah(dpanggang n dblend)

BAHAN-BAHAN UTK SAMBAL CILI
CILI KERING N BELACAN HENDAKLAH DBLEND KEMUDIAN DTUMIS DGN SEDIKIT MINYAK

SELAMAT MENCUBA

Tuesday, June 7, 2011

MEE HONG KONG





Selamat petang n selamat sejahtera.....time ni tengah relax erm ..... best juga apa bila kesempatan meluruskan jari jemari n menenangkan minda cucuanda pula tengah tido anak2 k.rose yg lain pergi mengaji  so suasana pun agak tenteram so bolehlah k.rose memulakan coretan utuk hari ini. N kalau ada anak2 dirumah memang tak berpeluag utuk memegang laptop kenak tunggu giliran tambahan pula ni time cuti sekolah.Biasalah org tua kena mengalah beri laluan utuk anak2. so kali k.rose nak share satu resipi MEE HONG KONG tu pun  k.rose peroleh dari ibu mentua tersayang. Dah jadi kebiasaan anak2 kalau nak makan MEE HONG KONG mesti nak hasil air tangan ibu.Kalau makan dtempat lain memang tak sedap itulah yg selalu anak2 cakap........
Sebelum anak sulung k.rose bersalin sempat jua dia merasa MEE HONG KONG yg dbuat oleh ibunya


BAHAN-BAHANNYA: 1
10 BIJI BAWANG MERAH*
6 BIJI BAWANG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
CILI KERING(IKUT SUKA)*
1 TIN TOMATO PURE
4 KEPING ASAM KEPING
1/2 PAKET TOMOTO SOS
1/2 PAKET SOS CILI
TEPUNG JAGUNG (IKUT KEPEKATAN)
GULA (IKUT RASA TIDAK TERLALU MANIS)
(* KESEMUA BAHAN2 HENDAKLAH DBLEND)

1.  TUMISKAN KESEMUA BAHAN2 YG SUDAH DBLEND SAMPAI MENGUNING KEMUDIAN
     BARU DMASUKKAN TOMATO PURE DAN MASUKKAN 2 LITER AIR,ASAM KEPING DAN
     BIARKAN  SAMPAI MENDIDIH.
2.  MASUKKAN GULA,GARAM DAN PERASA .AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG
     JAGUNG YG DBANCUH DGN SEDIKIT AIR  SAMBIL DKACAU DAN PERLAHANKAN API
    (BAB KUAH DAH PUN SELESAI)


BAHAN-BAHAN :2
500GM ISI AYAM*
500GM SONTONG*
500GM UDANG*
FISH CAKE
SAYUR SAWI
SAYUR LONG CABAGE
BUAH TOMATO
BAWANG GORENG
DAUN SUP
DAUN BAWANG

MEE KUNIG/MEE KIA TIAW/MEE HOON/MEE KOLOK
*KALAU MENGGUNAKAN MEE KOLOK HENDAKLAH DGORENG

1.  KESEMUA BAHAN2 * HENDAKLAH DTUMIS DGN SEDIKIT BAWNG PUTIH YG SUDAH
     DCINCANG BIARKAN SAMPAI MASAK KEMUDIAN AIR REBUSAN DMASUKKAN
     KDLM KUAH YG SUDAH MASAK TADI
2. KALAU MENGGUNAKAN MEE KUNIG/KIA TIAW HENDAKLAH DGORENG DGN SEDIKIT
    MINYAK KEMUDIAN MASUKKAN SEDIKIT KICAP N MASUKKAN SAYUR2AN SEKALI
3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MEE YG SUDAH DGORENG TD KEDLM MANGKUK DAN
    TABURKAN SONTONG.ISI AYAM ,UDANG.FISH CAKE DAN BAWANG GORENG,DAUN    
   SUP,DAUN BAWANG .
4.JGN LUPA SEMESTINYA KUAH MEE HONG

#AKHIR KATA DARI K.ROSE KALI NI SELAMAT MENCUBA UTK SAJIAN DMUSIM CUTI SEKOLAH N BUATLAH DGN RASA KASIH SAYANG N KEIKLASAN.
APA YANG KURANG K.ROSE MOHON KEMAAFAN COZ DLM BAB MASAKAN NI KEKADANG KITA JGN 100% BERGANTUNG PADA RESIPI YG PENTING IKUT CITA RASA KITA.SESUATU RESIPI ADALAH SEBAGAI GARIS PANDUAN YG PENTING BAHAN2 JGN LARI


Monday, June 6, 2011

Detik bergelar seorg NANNY


Assalammualaikum n salam ceria kemunculan k.rose kali ini dgn satu gelaran baru NANNY tanggal 23/05/1966 JAM 2.03 petang
maka lahirlah cucuanda pertamaku yg dberi nama MUHAMMAD ARMAN AMIN seperti biasa pagi2 k.rose dgn rutin seharian selepas menghantar anak2 kesekolah n my lovely hubby ke kantor so sesampai je depan pintu rumah anak k.rose kedua memberitahu mak ada org tgh sakit perut tp sangkaan k.rose anak bongsu yg sakit perut tp rupa2nya anak sulung....... so apa lagi
k.rose pun merasa cemas entah mengapa perasaan cemas tiba2 je muncul kalau time k.rose sendiri nak bersalin tak pun terasa cam tu..... selepas pegi umah mak bidan k.rose terus menghantar dia ke hospital swasta..... selepas dperiksa dc memang dah tiba waktu nak bersalin tp tak tahu bila???????? tp yg sedihnya anak menantu
k.rose masih lagi d k.l tp k.rose dan ibu mentuanya tetap berada disisi eva sepanjang masa...... bila dah masuk dalam bilik wad sekali dc memeriksa n memberitahu kira2 jam 12.30 dia akan dmasukkan ke wad bersalin n akan dberi drip supaya mempercepatkan proses utuk bersalin tp tak sampai 10minit pun drip dmasukkan jantung baby dah low so dc terpaksa mengambil keputusan utuk melakukan pembedahan untuk menyelamatkan baby erm..... hanya tuhan je tahu cammana perasaan k.rose n bisan k.rose time tu. Kesedihan jelas terpancar dwajah anak sulung k.rose coz hubby dia tak ada disisinya d saat2 begitu.
Sebelum eva dmasukkan k bilik pembedahan sekali k.rose berbisik ke telinganya kuatkan semangat n ingat dgn ALLAH berserah n bertawakal k.rose sempat jua memberi satu cium semangat untuk dia.
cucuanda pertama 





senyuman seorang ayah
                                              nekbah,nekaji,tok imam n ayahanda ARMAN


ARMAN DHARI YG KE TUJUH

Followers