Contributors

Tuesday, May 17, 2011

Acar Telor Itik Masin

Salam sejahtera pd semua yg sudi meluangkan masa utk singgah d DAPUR MAMA n ttap setia memberi sokongan sekalung terima kasih yg dpt k.rose ucapkan tiada kata secantik bahasa pagi .Erm..,pagi ni nak poret apa ya(brceloteh) pagi2 mcm biasa dgn tugasan tp sejak kebelakangan ni brtambah2 sibuk maklumlah selepas  majlis pertunangan anak k.rose yg no 2 alhamdulillah sibuk punya sibuk kadang2 k.rose rasa tangan 2 ni tak larat nk beres tugasan n kalau kt mana2 supermarket ada jual tgn extra bagi tau je he....he... dah asyik brceloteh hingga lupakan tujuan asal.kali ni k.rose nk share satu resipi yg begitu istemewa sbb mungkin ramai yg tak tahu...sbb tulah kalau k.rose dpt share sesuatu yg baik k.rose rasa satu kepuasan n satu amalan .Resipi ni k.rose perolehi dr seseorg k.rose sayangi n kagumi kerana kepakaran beliau dlm masakan. Tq utk mak mentua trsayang


 Bahan-bahan:
 300gm kari acar
 500gm pati santan
 150gm gula
 5 sudu cuka/ 5 keping asam gelugor
 8 biji bawang merah*
 4 biji bawang putih*
 sedikit halia*
 sedikit lengkuas*
 2 batang serai*
10 biji telor itik
(BLEND KESEMUA BAHAN2*)

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Tumis kesemua bahan2 yang dblend td sampai menguning masukkan sekali rempah tumis.
2. Masukkan KARI ACAR kemudian masukkan sedikit demi sedikit santan
3. Kemudian masukkan cuka/asam keping biarkan sampai mendidih
4. Akhir sekali masukkan gula
5. Kupaskan telor itik yg sudah direbus tadi dan masukkan kedlm kuah KARI ACAR

DALAM RUANGAN INI K.ROSE INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI IBU WALAUPUN AGAK LAMBAT BERBAKTILAH PADA KEDUA IBUBAPA SELAGI HAYAT MEREKA MASIH ADA.....KASIH IBU TIADA TERNILAI KASIH SAUDARA DMASA BERADA........

Followers